Skip to main content

Η Ε.Ε. καταδίκασε τις ρωσικές πρακτικές, απέφυγε τις κυρώσεις

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δήλωσαν -μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής- ότι καταδικάζουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, απέφυγαν ωστόσο να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι. Τους καλεί να τερματίσουν τις ωμότητες και να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη «μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Η Ρωσία προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρήσουν οι «28» ενιαίο μέτωπο στις πολιτικές που αφορούν τη Μόσχα.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν κάθε είδους ρωσικών εχθροπραξιών, από παραβίαση εναέριου χώρου μέχρι καμπάνιες (παρα)πληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε. και πέρα από αυτήν. Δεδομένων των παραδειγμάτων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Τουσκ.

«Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που έχει λάβει η Ρωσία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως σημείωσε «ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η Ε.Ε. να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσει τις αξίες ή τις αρχές της». «Γι’ αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί με την ίδια ένταση, θα είναι ήδη ένας λόγος να σκεφτούμε τι θα κάνουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι «όλες οι πιθανότητες παραμένουν ανοικτές εφόσον δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία και εφόσον υπάρχει διάθεση να καταστραφεί το Χαλέπι».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, επεσήμανε ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής, διότι δεν θα αναγκάσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ ότι αυτό θα πρέπει να συνδέεται με περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία. Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο ανακοίνωσής τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.