Πυρκαγιές, ταραχές, σποραδικά πυρά: η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη χθες Τετάρτη στο Λάγος, μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σταθμό διοδίων στο Λέκι, μια συνοικία στο νότιο Λάγος, όπου ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών περίπου στις 19:00 της Τρίτης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Στην Αλάουσα, μια συνοικία στο κέντρο του Λάγος, όπου οργανώθηκε άλλη ειρηνική συγκέντρωση, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, επεσήμανε η ΜΚΟ.
Ο σταθμός διοδίων στο Λέκι ήταν στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο συγκλονίζει επί σχεδόν δύο εβδομάδες τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και την πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου. Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας αλλά και της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για κακή διαχείριση, Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 30 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.
«Οι στρατιώτες ήθελαν να σκοτώσουν»
Στο Λάγος έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 16:00 το απόγευμα, όμως χιλιάδες άνθρωποι την αψηφούν. Κυρίως στο Λέκι όπου οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές. «Δεν έχουμε όπλα, δεν έχουμε καν ξύλα, το μόνο που κρατάμε είναι σημαίες της Νιγηρί-ας», διηγείται ένας διαδηλωτής που ήταν παρών την Τρίτη στο περιστατικό με τους πυροβο-λισμούς.
«Οι στρατιώτες είχαν ξεκάθαρα έναν σκοπό: να σκοτώσουν χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις», κατήγγειλε ο Οσάι Όζγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια, με την ΕΕ να κρίνει «κρίσιμο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις» και τον ΟΗΕ να ζητά «να τερματιστεί η βία και οι καταχρήσεις των αστυνομικών στη Νιγηρία».
«Μοιάζει ξεκάθαρο ότι οι νιγηριανές δυνάμεις έκαναν χρήση υπερβολικής βίας, πυροβολώ-ντας και σκοτώνοντας με πραγματικά πυρά», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ αρμό-δια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδί-κασε «έντονα τα βίαια επεισόδια» της Τρίτης στο Λάγος και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμά-κωση. Στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο Μούσα Φάκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάλυση της ειδικής μονάδας SARS της αστυνομίας, η δράση της οποίας αποτέλεσε την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Νιγηρία.
Αφού διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στο Λέκι δεν προκάλεσε τον θάνατο κανένα διαδηλωτή, ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάγος έκανε λόγο για τον θάνατο μετά τη διακομιδή του σε νο-σοκομείο ενός ατόμου «εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι», χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για διαδηλωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, 25 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Ο στρατός της Νιγηρίας αρνείται ότι ευθύνεται για το περιστατικό, καταγγέλλοντας «ψευ-δείς ειδήσεις».
«Παραιτήσου!»
Σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχά-ρι υπενθύμισε τη δέσμευσή του «να κάνει μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία», ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση «για ηρεμία», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα επεισόδια στο Λέκι.
Πολλές φωνές στη Νιγηρία ζητούν την παραίτησή του: «Μπουχάρι είσαι αποτυχία! Γέρος και ανίκανος (…) Παραιτήσου!», έγραψε στο Twitter ο σταρ της νιγηριανής μουσικής Wizkid. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η κινητοποίησε είναι μεγάλη «κατά της αστυνομι-κής βίας, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια tweets το τελευταίο 24ωρο τα οποία καταγ-γέλλουν τη #LekkiMassacre (Σφαγή στο Λέκι)», σύμφωνα με τον παναφρικανικό οργανισμό ανάλυσης ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης Afriques Connectees.
Πολλές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν εξάλλου προς τιμή των θυμάτων στην Πρετό-ρια της Νότιας Αφρικής, την Άκρα της Γκάνας ή ακόμη και στο Λονδίνο όπου ζει μεγάλη κοινότητα Νιγηριανών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP