Η κυβέρνηση της Κροατίας είναι έτοιμη να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, αν αποτύχει το «σχέδιο C» που προβλέπει τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, στα σύνορα με τη Σλοβενία, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίας «Γιούταρνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.
«Αν η Σλοβενία ή η Αυστρία μειώσουν δραστικά την εισροή προσφύγων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον περιορισμό του αριθμού ατόμων που εισέρχονται από τη Σερβία. Σε αυτή την περίπτωση, η κατασκευή φράχτη θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, επειδή σε ορισμένα τμήματα των συνόρων οι εργασίες θα είναι δύσκολες λόγω φυσικών εμποδίων, όπως το βαλτώδες έδαφος», ανέφερε πηγή από την κροατική κυβέρνηση στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σχέδια για την τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα έχουν καταρτιστεί και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς διεμήνυσε αρκετές φορές ότι η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία «είναι η τελευταία των τελευταίων λύση» και ότι η Κροατία δεν τη θέλει, επειδή είναι «κακή και λάθος».
Είπε ακόμη ότι η Κροατία θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και να τους προωθεί προς τη Σλοβενία μέσω της οποίας θέλουν να φθάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι η Κροατία δεν θα επιτρέψει την παραμονή στη χώρα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων απ΄όσους μπορεί να δεχθεί.
Μετά τον μερικό αποκλεισμό των συνόρων στη Σλοβενία, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, η κροατική αστυνομία άρχισε να περιορίζει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται από τη Σερβία και η ένταση στη σερβική πλευρά των συνόρων ήταν διάχυτη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι υπό βροχή περίμεναν ώρες για να περάσουν στην Κροατία.
Σε περίπτωση που η Κροατία κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, η επικρατέστερη λύση θα είναι η ανακατεύθυνση μέρους των προσφυγικών ροών προς τη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία, η οποία δεν έχει κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα των συνόρων της.
Μικρότερες είναι οι πιθανότητες, οι πρόσφυγες να προωθούνται από τη Σερβία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και από εκεί στην Κροατία εξαιτίας των φυσικών εμποδίων στη συγκεκριμένη διαδρομή.