Skip to main content

Ποιους πείθει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου;

Από την ημέρα που η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη Βραζιλία, κανείς άλλος πολιτικός δεν έχει εκφραστεί δημοσίως όπως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο νικητής του α’ γύρου των εκλογών στη Βραζιλία – και του β’ γύρου, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων – έχει σχεδόν πλέξει το εγκώμιο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 – 1985) και έχει ταχθεί υπέρ των βασανιστηρίων. Έχει υποστηρίξει τη θανάτωση των εγκληματιών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους και θεωρεί τις γυναίκες ένα είδος «αδυναμίας» της φύσης. Η μισαλλοδοξία του μεταφράζεται ως ειλικρίνεια, γεγονός που αποδεικνύεται αρκούντως αποτελεσματικό σε μία εκτεταμένη περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Πολλοί τον θεωρούν ένα ισοδύναμο του Ντόναλντ Τραμπ στη Λατινική Αμερική. Άλλοι επιμένουν ότι είναι πολύ χειρότερος. Ποιοι τον στηρίζουν όμως; Ποιους πείθει και γιατί; 

Οι πολίτες που θεωρούν την πάταξη της εγκληματικότητας προτεραιότητα

Μία πολύ μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσουν τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου για επόμενο πρόεδρο της Βραζίλίας είναι οι εκείνοι που θεωρούν την πάταξη της εγκληματικότητας προτεραιότητα. Τα ποσοστά της εγκληματικότητας παρουσίασαν ραγδαία αύξηση πέρσι – 63.880 φόνοι πέρσι – και οι πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν τη νύχτα.

Η πάταξη της εγκληματικότητας έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρου. Μεταξύ των μέτρων που έχει υποσχεθεί είναι η φιλελευθεροποίηση των νόμων περί οπλοκατοχής, η μείωση της ηλικίας της εγκληματικής ευθύνης στα 16 και η ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες.

Οι «τιμωροί» του Κόμματος Εργατών

Μία άλλη, επίσης πολύ μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που στηρίζει τον ακροδεξιό λαϊκισμό του Μπολσονάρου είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν την πλάτη και να «τιμωρήσουν» με αυτόν τον τρόπο το Κόμμα Εργατών (PT) του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Λούλα κυβέρνησε τη χώρα σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και εκατομμύρια άνθρωποι δραπέτευσαν από τη φτώχεια χάρις στα κρατικά κοινωνικά προγράμματα. Οι καλές εποχές ωστόσο τελείωσαν και η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, από την οποία σιγά σιγά ανακάμπτει πλέον.  

Ο Λούλα κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και εκτίει την ποινή του. Η διάδοχός του Ντίλμα Ρουσέφ κατηγορήθηκε ότι παραποίησε τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού, το 2014. Αμφότερες οι εξελίξεις τροφοδότησαν το μίσος του κόσμου για το Κόμμα των Εργατών.  

Οι επιχειρηματίες, οι ευαγγελικοί και το αγροτικό λόμπι

Η άνοδος του Μπολσονάρου στις δημοσκοπήσεις συνοδεύτηκε από την άνοδο των μετοχών της Βραζιλίας, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πιο ασφαλή επιλογή τον ακροδεξιό υποψήφιο από τον αριστερό αντίπαλό του Φερνάντο Χαντάντ. 

Επίσης, οι ευαγγελικοί, οι οποίοι αποτελούν το 29% των Βραζιλιάνων, στηρίζουν τον ακροδεξιό υποψήφιο, έστω και αν ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως ρωμαιοκαθολικό. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η χριστιανική ρητορική του και το σύνθημα «Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ’ όλους», το οποίο κέρδισε της καρδιές της κοινότητας των ευαγγελικών.  

Μεγάλη στήριξη βρίσκει ακόμη ο Μπολσονάρου από το ισχυρό αγροτικό λόμπι που έχει κουραστεί από τη γραφειοκρατία και τη φορολογία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC