Skip to main content

Ε.Ε.: Ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά Ρωσίας για το συριακό

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των οποίων συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύρων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αυτή η επισήμανση η οποία αφορά την εθνικότητα δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθούν οι ωμότητες», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τη Δευτέρα, στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο έκανε λόγο για τη συνέχιση συγκέντρωσης στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην προσαγωγή των υπευθύνων για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό γινόταν αναφορά στην επιβολή «επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας με στόχο ιδιώτες ή συριακούς θεσμούς που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθεί η καταστολή».

Το βράδυ της Τετάρτης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απείλησαν με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν αν αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο κ. Ολάντ πρόσθεσε πως «ό,τι έχει σχέση με απειλή μπορεί να είναι χρήσιμο».

Η Ρωσία είναι στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων ήδη από την ουκρανική σύγκρουση και την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014. Περιοριστικά μέτρα που πλήττουν περί τα 200 πρόσωπα ή οργανώσεις βρίσκονται σε ισχύ, εκτός των σοβαρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.