Skip to main content

Κριτική στη Μέρκελ για υπερβολικές παραχωρήσεις στην Τουρκία από τη βαυαρική Δεξιά

Έντονη κριτική δέχτηκε από τους συντηρητικούς εταίρους της στη Βαυαρία η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επειδή κρατάει ανοιχτή την πόρτα στους πρόσφυγες και επειδή προσφέρθηκε να υποστηρίξει την επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανώτερος Βαυαρός πολιτικός, μάλιστα, προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε εξέτασης του αιτήματος της Άγκυρας.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, η πρόθεση της κ. Μέρκελ να υποστηρίξει την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα άποψή της ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπογραμμίζει την αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι ένας από τους προορισμούς που προτιμούν οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και η χώρα αναμένει 800.000 έως 1.000.000 νέες αφίξεις αυτή τη χρονιά. Πολλοί Γερμανοί – όπως σημειώνει το πρακτορείο – θεωρούν ότι η χώρα τους δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτού του αριθμού – ρεκόρ.

Υπό την πίεση από το ίδιο το κόμμα της να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ θεωρεί τον ρόλο της Τουρκίας κομβικής σημασίας στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, αλλά η πρόθεσή της να βοηθήσει στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας συνάντησε τελικώς την έντονη αντίδραση ορισμένων συντηρητικών βουλευτών του συνασπισμού της.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της κ. Μέρκελ.

«Για μένα, δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Στέφαν Μάιερ, επίσης βουλευτής της CSU.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ δέχτηκε εκκλήσεις από κάποια μέλη του κόμματός της να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της και να διώχνει τους πρόσφυγες που εισέρχονται από την Αυστρία – πιέσεις στις οποίες όμως δεν ενέδωσε.