Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία αναμένεται να «αποκαλυφθούν» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 21 του μηνός. Το πρώτο αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το σύνολο του 2022. Το δεύτερο σχετίζεται με την «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία.
Ήδη από τις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει ότι πέρυσι η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σταθερότητας στις διεθνείς αγορές. Μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγες ημέρες από τη Eurostat, ότι η Ελλάδα σταμάτησε να παράγει πρωτογενή ελλείμματα ένα χρόνο νωρίτερα και από το 2023 και μετά θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα.
Η δραστική μείωση του ελλείμματος δημιουργεί καλύτερη αφετηρία για το 2023, με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου να κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, ακόμα και 1% του ΑΕΠ έναντι 0,7% του ΑΕΠ που έχει «εγγραφεί» στον προϋπολογισμό του 2023. Η εξέλιξη αυτή φέρνει όλο και πιο κοντά το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, με το στόχο για την ανάκτηση της να έχει τεθεί για φέτος.
Την ίδια ημέρα (21/4), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s καθώς φαίνεται ότι θα αποτελέσει έναν προπομπό για τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, στην κατεύθυνση αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.
Αν και η πρόσφατη εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα έχει εντείνει τη φημολογία στην αγορά, ωστόσο εν μέσω προεκλογικής αβεβαιότητας, κυβερνητικά στελέχη κρατούν μια πιο συντηρητική στάση καθώς θεωρούν ότι θα ήταν μία ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση. Βέβαια κανείς ακόμα δεν αποκλείει την πιθανότητα ο οίκος να προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Οι περισσότερες εκτιμήσεις φαίνεται πάντως να συγκλίνουν στην άποψη ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών σε συνδυασμό με τις προθέσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει.
Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το α΄ εξάμηνο θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη εντός του έτους αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει πάλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου και πάλι από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.