Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων ( 1η Νοεμβρίου) σύλλογοι ασθενών και εκπρόσωποι φορέων τόνισαν για μία ακόμη φορά την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα διεθνώς.
Συγκεκριμένα, με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια με το 60% των νεφροπαθών να πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.
Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ.
Επιπλέον, περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμόσχευσης (ΕΟΜ) , το 2016 είχαμε συνολικά 51 δότες, και το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων. Το 2018 είχαμε συνολικά 45 δότες και για το τρέχον έτος 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τα μέλη του ΔΣ Φ. Πατσουράκος Α’ αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος γ. γραμματέας, Ι. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, Λ. Μαρκάκη, Σ. Προβατάς, ο πρώην πρόεδρος ΕΟΜ Παιδίατρος Εντατικολόγος Τ. Χατζής, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος, ο καθηγητής Ι. Μπολέτης πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και διευθυντής Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο, ο καθηγητής Ι. Φούζας πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού – ήπατος στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Α. Αυγερινός, πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Βασίλειος Βουγάς , εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, η καθηγήτρια Α. Κοτανίδου πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Ε. Μουλούδη, γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Α. Τσιρογιάννη πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, η Χριστίνα Θεοδωρίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ηπατομεταμοσχευθέντων «Ηπάρχω», ο Δ. Μαγγίνας πρόεδρος Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς, ο Σ. Γραφάκος επιστημονικός διευθυντής Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”, η Ι. Αλυσσανδράτου πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου “ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ” τόνισαν όλοι ανεξαιρέτως ότι μπορεί η μεταμόσχευση οργάνων να απετέλεσε την επανάσταση στην Ιατρική του 20ου αιώνα καθώς άνοιξε νέους δρόμους και πρόσφερε επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς που εθεωρούντο καταδικασμένοι, ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστεί ουραγός τόσο σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.