Επικαιροποίηση, περαιτέρω επεξεργασία και ενδυνάμωση όλων των ήδη ληφθέντων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εισόδου ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού στη χώρα, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλους τους αρμόδιους φορείς.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας μας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Δ/νσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Τα δύο κρούσματα σε Ισπανία και Κύπρο έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας, ότι ιός όσο πάει και μας πλησιάζει. Έτσι, παρόλο που δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τον ΠΟΥ, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας, λιμάνια, αεροδρόμια και Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε τα εξής:
- Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
- Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.
- Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
- Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα Χριστίνα Παπανικολάου, μέσω εγκυκλίου από κάποιες αεροπορικές εταιρίες οι οποίες έχουν πολύ συχνά επιβάτες που προέρχονται από transit πτήσεις πιθανά μέσω χωρών με επιδημία, θα βγει ένα υπόδειγμα ειδικού εντύπου το οποίο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες αυτούς και θα δηλώνουν από πού πέρασαν και αν έχουν κάτι να αναφέρουν σε σχέση με πρόβλημα υγείας τους. Επίσης, θα ενισχυθεί το αεροϋγειονομείο, ενώ θα εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση και η ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού.
Αυτή την Παρασκευή θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη των διοικητών των ΥΠΕ και των υπευθύνων των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θα βγει ένα πρόγραμμα λεπτομερές για την ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση πιθανών ή ύποπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτης Ευσταθίου ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει σχεδιάσει μια άσκηση προσομοίωσης σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν, θα μεταφέρουν, θα μπουν σε καραντίνα και πιθανώς θα θεραπεύσουν κάποιο περιστατικό από τον ιό Έμπολα.
Σε αυτό το κομμάτι θα υπάρχει και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ενώ και το νοσοκομείο Φλέμινγκ όπως είπε, είναι έτοιμο από απόψεως χώρου και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε πρώτη φάση. Επίσης, έτοιμο είναι και το εργαστήριο διαπίστωσης στη Θεσσαλονίκη.
Από μεριά του ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε, ότι αποφάσισε να ενισχυθούν υγειονομικά τα σημεία των πυλών εισόδων με την άμεση πρόσληψη 30 γιατρών.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η συγκρότηση μίας επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 μέρες να εξετάζει το επίπεδο της εξέλιξης του συγκεκριμένου ζητήματος, ενώ, εξετάζεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών.