Skip to main content

Αυστρία: Καμπανάκι για «καταστροφή» τον Μάρτιο χωρίς μέτρα για την παραλλαγή

Για τις δραματικές συνέπειες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία εάν δεν ληφθούν γρήγορα αντίμετρα, προειδοποιεί ο διοικητής του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού Γκέρι Φόιτικ σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) .

“Εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, θα έχουμε καταστροφή τον Μάρτιο”, τονίζει και υποστηρίζει την ανάγκη επέκτασης της κοινωνικής απόστασης στα δύο μέτρα, τη χρήση μάσκας FFP2, τακτικά δωρεάν τεστ, στοχευμένη ανίχνευση επαφών και εμβολιασμό.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν υποψίες ότι 70 άτομα στην Αυστρία έχουν μολυνθεί με το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία B.1.1.7, η μόλυνση έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί σε τέσσερα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές, οι 70 άλλοι πρέπει να περιμένουν τις εξετάσεις από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.

Διπλασιάζονται οι αιρθμοί κάθε εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Γκέρι Φόιτικ, “η εμπειρία από τον αριθμό των περιπτώσεων από τη Βρετανία και τη Δανία έδειξε ότι αυτοί οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί”, και τώρα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, “διότι διαφορετικά, ενόψει της υψηλής μολυσματικότητας, θα έχουμε εκπληκτικά υψηλούς αριθμούς το Πάσχα”.

Στόχος πρέπει τώρα να είναι η μείωση της επίπτωσης επτά ημερών — νέες ημερήσιες μολύνσεις εντός μίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους — κάτω από 25, που αυτή την στιγμή είναι πάνω από 150, “γιατί τότε μόνον μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα με το Β.1.1.7. το καλοκαίρι”, σημειώνει, αναφέροντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο χαλαρά μέτρα εάν η εβδομαδιαία επίπτωση βρίσκεται κάτω του 100 ή κάτω του 50.

Ο ίδιος θεωρεί πως “ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για εμένα και όλους μας να εξέλθουμε από την κρίση”, και εάν η ηλεκτρονική εγγραφή πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερώνονται ενεργά για τις ημερομηνίες εμβολιασμών της ομάδας τους, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι να εμβολιαστούν έως τα τέλη Ιουνίου, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί έως τον Μάρτιο.

Κατά την άποψη του διοικητή του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, η προμήθεια εμβολίων πρέπει να καλύπτεται κατά 250%, καθώς “με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι για κάθε φάση θα υπάρχει και ένα εγκεκριμένο εμβόλιο”, και αν παραμείνει κάποιο υπόλοιπο, αυτό, όπως ο ίδιος τονίζει, μπορεί να δωρηθεί στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ