Skip to main content

Αγωνία για την επαναλειτουργία της παιδοχειρουργικής στο «Αγία Σοφία»

Την αγωνία τους εξέφρασαν πριν λίγες ημέρες οι γονείς των παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες αναφορικά με την υπολειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ). Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας καθώς και στο πρωθυπουργικό γραφείο, πέρασαν πάνω από 6 μήνες από την διαβεβαίωση τους για πλήρη επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, σε μία χώρα στην οποία ο αριθμός των ετήσιων χειρουργείων υπερβαίνει τα 500, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα το κλείσιμο μιας μονάδας και η στέρηση από τους  αγωνιούντες γονείς της ελεύθερης επιλογής αυτής. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 800 τα παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας με κάποια μορφή καρδιοπάθειας.

Αυτή τη στιγμή, στην καλύτερη περίπτωση γίνεται ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες! Μάλιστα, από το τέλος Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς μόνιμους εντατικολόγους. Κάποιοι δε από αυτούς δεν είναι καν εντατικολόγοι ενώ, οι επικουρικοί ιατροί-εντατικολόγοι που υπήρχαν έφυγαν, διότι διορίστηκαν αλλού, και η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων. Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως αυτόνομου τμήματος στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, εξάλλου υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου ήδη από το 2015.

Η κλινική λειτουργεί με τρείς κλίνες μόνο και οι υπόλοιπες τρεις από τις έξι σύγχρονες κλίνες Εντατικής ενώ, οι τρείς  θερμοκοιτίδες που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ από την Nestlé Ελλάς σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Από την άλλη, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορεί να κάνει δύο μόνον καθετηριασμούς, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι. Για να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της  υπολειτουργίας, μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα δεν γίνονται ούτε 80.

Ο καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες χειριστές και ιατροί, για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

Τα ερωτήματα που τίθενται λοιπόν από τους γονείς αυτών των παιδιών και τα οποία αναμένουν ακόμα απάντηση είναι τα εξής:

Α. Πόσα τακτικά χειρουργεία καρδιάς λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα στην κλινική;

Β. Για ποιον λόγο δεν υφίστανται θέσεις μονίμων εντατικολόγων στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ); Είναι προφανές ότι αποτελεί καθοριστικότατο παράγοντα για τη λειτουργία της Κλινικής ο διορισμός μόνιμων ιατρών της προαναφερθείσας ειδικότητας.

Γ. Πόσες μονάδες ΚΕΜ λειτουργούν αυτή τη στιγμή και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κλίνες εντατικής και οι θερμοκοιτίδες, έξι στον αριθμό, οι οποίες εδωρήθησαν πρόσφατα από την εταιρεία Nestle Hellas, γεγονός το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας; 

Δ. Πόσοι διαγνωστικοί και επεμβατικοί καθετηριασμοί καρδιάς πραγματοποιούνται την εβδομάδα και ποιες οι πραγματικές ανάγκες;

Ε. Πόσοι τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας απασχολούνται;

Ανθή Αγγελοπούλου