Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από μια νέα μελέτη, ότι τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19 αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως εκείνου της δημιουργίας θρόμβων. Ως εκ τούτου και η ΕΕ ανακοίνωσε πως στηρίζει το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον ΕΜΑ να διεξάγει μια νέα μελέτη μετά τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου το οποίο ανέπτυξε το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο στους ηλικιωμένους λόγω των αναφορών περί θρόμβων.
Η έρευνα «έδειξε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την ηλικία», σημειώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου. «Τα οφέλη του Vaxzevria (το όνομα του εμβολίου της AstraZeneca) υπερτερούν των κινδύνων στους ενήλικες όλων των ηλικιακών ομάδων», συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.
«Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες», υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι. Λένε ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.
Όμως, ο Πίτερ Άρλετ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε: «Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».
Η ενδιάμεση ανάλυση από την επιτροπή του ΕΜΑ καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters