Skip to main content

Ιταλοί και Ρώσοι επιστήμονες μελετούν τον συνδυασμό Sputnik-V με τα εμβόλια της AstraZeneca, Pfizer και Moderna

Το Εθνικό Ινστιτούτο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι που εδρεύει στην Ρώμη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ιταλικού ινστιτούτου Φραντσέσκο Βάγια, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν έρευνες σχετικές με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Οι επιστημονικές έρευνες σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, όπως και οι έρευνες σχετικά με τον συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου με άλλα εμβόλια, θα ξεκινήσουν μόλις ο Ιταλικός οργανισμός φαρμάκων (Aifa) εγκρίνει το σχετικό πρωτόκολλο για τις έρευνες, δήλωσε ο Βάγια, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα φθάσουν στην Ιταλία Ρώσοι επιστήμονες.

600 εθελοντές

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι είχε την διαβεβαίωση του Aifa για το ενδιαφέρον του να στηρίξει την εν λόγω έρευνα, η οποία θα μελετήσει τον συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με τά εμβόλια της AstraZeneca, Pfizer και Moderna, ενώ στις κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές.

«Θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες από 150 εθελοντές και θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια, του εμβολίου Sputnik-V καθώς και των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer, Moderna», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής.

Ο Βάγια είπε ότι κύριος στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί το αποτέλεσμα που έχει το ρωσικό εμβόλιο στις διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Βασικά μιλάμε για γνωστά την δεδομένη στιγμή στελέχη, τα οποία έχουμε απομονώσει. Και η έρευνα μας πρέπει να δώσει μια επιστημονική απάντηση στους λεγόμενους αμφισβητίες, ώστε να δείξουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε ο Βάγια.

Ο ίδιος είπε ότι μετά από 10 ημέρες θα φθάσουν στην Ιταλία οι Ρώσοι συνάδελφοι του και πως το Ινστιτούτο έχει παραγγείλει 600 δόσεις εμβολίου που απαιτούνται για την διεξαγωγή της έρευνας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS