Της Ανθής Αγγελοπούλου
Τα παιδιά και οι έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που κατανάλωναν γλυκά και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή ακόμα και μηδενικές θερμίδες, όχι μόνο δεν «γλίτωσαν» τις θερμίδες αλλά κατανάλωσαν περίπου 200 επιπλέον σε μια δεδομένη ημέρα σε σύγκριση με τα παιδιά και τους εφήβους που έπιναν νερό, ενώ πήραν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τους νέους που κατανάλωναν κανονικά ζαχαρούχα ποτά.
Όπως ανέφερε η Allison C. Sylvetsky, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Άσκησης και Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Milken Institute SPH και επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη για τη χρησιμότητα των διαιτών ή των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες όταν πρόκειται για την μείωση θερμίδων και τη διαχείριση βάρους. Δείχνουν επίσης, ότι το νερό θα πρέπει να συνιστάται ως η καλύτερη επιλογή για παιδιά και εφήβους.
Μια προηγούμενη μελέτη της Sylvetsky και των συναδέλφων της διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν συχνά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, όχι μόνο σε ανθρακούχα ποτά αλλά και σε ποικιλίες χυμών μειωμένων θερμίδων και αθλητικών ποτών, καθώς και τρόφιμα και σνακ. Η μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων αυξήθηκε κατά 200% στα παιδιά και τους εφήβους από το 1999 έως το 2012. Ωστόσο, παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς επηρεάζουν αυτά τα γλυκαντικά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ή αν βοηθούν τη διαχείριση του βάρους όπως αυτές προορίζονται να είναι.
Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαιτητικές συνήθειες που συλλέχθηκαν από 7.026 παιδιά και έφηβους που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2016. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου. Η ερευνητική ομάδα μείωσε την κατανάλωση γλυκαντικών ποτών – εκείνων με γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και εκείνα με ζάχαρη.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν γλυκά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως σόδα διατροφής, όχι μόνο έλαβαν επιπλέον θερμίδες σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν νερό, αλλά έλαβαν περισσότερες θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ποτά σε σύγκριση με τα παιδιά που έπιναν μόνο νερό.
Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή σχεδόν 1 στα 3 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον υπέρβαρα ή έχει παχυσαρκία, γεγονός που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας. Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να δείξει ότι η κατανάλωση ποτών χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων προκαλεί ανθυγιεινό «κέρδος βάρους». Αντίθετα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών ποτών (που περιέχουν ζάχαρη ή / και χαμηλών θερμίδων γλυκαντικών) και υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης.
Ενώ ο ρόλος των διατροφικών ποτών στη διαχείριση βάρους παραμένει αμφισβητούμενος, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταγράψει κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς και τα παιδιά. Για παράδειγμα, μια συμβουλευτική ομάδα της American Heart Association, διεξήγαγε ενημέρωση πρόσφατα, “ενάντια στην παρατεταμένη κατανάλωση ποτών και γλυκών χαμηλά σε θερμίδες από παιδιά”.
Η Sylvetsky συμφωνεί με τέτοιου είδους ενημερώσεις καθώς όπως λέει, τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μια υγιεινή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο νερό αντί των αναψυκτικών, των φρούτων και των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως.
Για μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχα σόδες ή ποτά διατροφής,η Sylvetsky προτείνει αρωματισμένο αφρώδες νερό με ένα 100% χυμό φρούτων ή νερό με μερικά κομμάτια φρούτων.
Πηγές:
https://publichealth.gwu.edu/content/children-and-teens-who-drink-low-calorie-sweetened-beverages-do-not-save-calories-compared
https://www.news-medical.net/news/20190502/Kids-and-teens-who-consume-zero-calorie-sweetened-beverages-do-not-save-calories.aspx