Skip to main content

Σοβαροί οι κίνδυνοι κατάχρησης και παρενεργειών στα φάρμακα μέσω internet 

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές του Georgia Tech College of Computing εξέτασαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δημοσιεύσεις μέσω Reddit για να εντοπίσουν τους πιθανούς κινδύνους από την κατάχρηση κοινών «εναλλακτικών» και μη αποδεδειγμένων θεραπειών, καθώς και τον εθισμό από οπιοειδή που διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Αυτές οι κλινικά μη ελεγχόμενες, αυτο-κατευθυνόμενες θεραπείες συχνά προωθούνται μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων όπως η Reddit, όπου η χρήση τους ενθαρρύνεται από τους χρήστες χωρίς κάποια ιατρική συμβουλή ή τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σκευάσματα είναι τα εξής:

  • Kratom – ένα μη ρυθμισμένο βοτανικό διεγερτικό
  • Imodium – ένα κοινό φάρμακο κατά της διάρροιας
  • Xanax – ένα ψυχιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους και των διαταραχών πανικού

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι μια από τις πρώτες μελέτες του είδους της ωστόσο, δείχνει ότι αυτές οι θεραπείες έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα, πιθανές σοβαρές παρενέργειες και υπάρχει πιθανότητα κατάχρησης από τα άτομα που τις λαμβάνουν.

Όπως ανέφερε ο Stevie Chancellor Ph.D. επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Georgia Tech College of Computing με τον εντοπισμό χρήσης των πιθανών «εναλλακτικών» θεραπειών, τεκμηρίωσαν το ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις στη διακίνηση τους και απέκτησαν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι  χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες έτσι ώστε, να υπάρξουν στρατηγικές καλύτερης ενημέρωσης του κοινού.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε τεχνικές επεξεργασίας της γλώσσας στο σύνολο δεδομένων που προέκυψαν από 93.104 σχετικές δημοσιεύσεις και παρατήρησαν ότι οι χρήστες έχουν ένα δικό τους λεξιλόγιο όταν αναφέρονται στα σκευάσματα που βρίσκουν μέσω διαδικτύου. Για παράδειγμα οι χρήστες όταν αναφέρονται στο Imodium, που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση της ναυτίας και της διάρροιας, λένε τη λέξη «lope», το οποίο είναι σύντομο για το δραστικό συστατικό Loperamide. 

Επίσης οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους, ότι δηλαδή οι περισσότεροι χρήστες είναι επιρρεπής στο να κάνουν κακή χρήση των σκευασμάτων αυτών, καθώς δε λαμβάνουν συμβουλές από έναν ειδικό όταν τα αγοράζουν, ενώ πολλοί έχουν εξάρτηση από αυτά.

Η ομάδα του κολεγίου Georgia Tech θα μοιραστεί με τους επιστήμονες θεραπείας και αποκατάστασης και τους παρόχους περίθαλψης τα νέα αυτά δεδομένα προκειμένου να μειώσουν τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί από αυτές τις «εναλλακτικές» θεραπείες. 

Όπως είπαν οι ερευνητές, θεωρούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσδιορίζοντας και παρέχοντας ένα πλαίσιο για τις πιο συνηθισμένες από αυτές τις θεραπείες, που θα δίνει στους κλινικούς γιατρούς περισσότερες πληροφορίες συμπεριφοράς των χρηστών αλλά και το πως επηρεάζουν τα σκευάσματα αυτά τους ασθενείς τους. 

Πηγές:
https://www.gatech.edu/ 
https://www.news-medical.net/news/20190502/Research-on-Reddit-identifies-risks-associated-with-unproven-treatments-for-opioid-addiction.aspx – Kate Anderton B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology