Σύμφωνα με ανακοίνωση της η φαρμακευτική εταιρεία GSK παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και με υψηλό αίσθημα ευθύνης υποστηρίζει εμπράκτως τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, διερευνά όπως λέει, τρόπους ώστε να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, στην ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων και των συνεργατών της, καθώς και στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων και των εμβολίων ώστε να συνεχιστεί η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες επικουρούν αφενός το έργο της Πολιτείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και αφετέρου διευκολύνουν τη διαβίωση των ασθενών και συνδράμουν τις δράσεις των Επαγγελματιών Υγείας που τους φροντίζουν.
Στην Ελλάδα η εταιρεία συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά με φάρμακα και εμβόλια μας, ενώ, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού, οι εργαζόμενοι μας, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσαρμόζοντας ωστόσο, από τις 13 Μαρτίου 2020, την εργασία τους από το σπίτι.
Κατά το ίδιο σκεπτικό, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών και Παραγγελιών της εταιρείας λειτουργεί κανονικά, ενώ το σύνολο των εργαζομένων της GSK είναι προσβάσιμο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου και της χρήσης των μεθόδων τηλεδιάσκεψης και βιντεοδιάσκεψης.
Επίσης, ενισχύει τα νοσοκομεία και τις δομές που αποτελούν κέντρα αναφοράς για τη διαχείριση της πανδημίας, μέσω της δωρεάς νοσοκομειακού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας (3 αναπνευστήρες, 6 monitor παρακολούθησης, 2.000 ιατρικές μάσκες και €20.000 για την αγορά επιπρόσθετου υλικού που θα συμβάλλει στον επαρκή εξοπλισμό των εν λόγω δομών).
Ενώ, βοηθά στην ενημέρωση και επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για τη διαχείριση των Αναπνευστικών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέσω της παροχής της τεχνογνωσίας και της διαδικτυακής πλατφόρμας της GSK για την εξ αποστάσεως επικοινωνία και διάδραση.
Συγκεκριμένα, βοήθησαν την Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία να διοργανώσει 2 διαδοχικές διαδικτυακές συναντήσεις για ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ περισσοτέρων από 500 Επαγγελματιών Υγείας αναφορικά με την επιδημιολογία του COVID-19, των προληπτικών μέτρων προστασίας και τη διαχείριση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Αντίστοιχα, υποστήριξαν με τη διαδικτυακή πλατφόρμα της GSK και τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τον ίδιο σκοπό.
H διαδικτυακή πλατφόρμα της GSK συντέλεσε επίσης, στην υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας μεταξύ περισσότερων από 500 Παιδιάτρων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής να ενημερώσει και να διευκολύνει το διάλογο σχετικά με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υλοποίηση του εμβολιασμού και τον τρόπο λειτουργίας των παιδιατρείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τη διαχείριση των επιβεβαιωμένων περιστατικών με COVID-19.
Δράσεις της GSK παγκοσμίως
Η εταιρεία έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανταπόκρισης στον COVID-19 του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη του WHO και των εταίρων στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση της πανδημίας.
Επιπλέον, επεκτείνει τις συνεργασίες της για την ανάπτυξη εμβολίων συνεργαζόμενη με 5 εταιρείες/εταίρους και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως με το Πανεπιστήμιο Queensland και Clover Biopharmaceuticals για να καταστήσουν την vaccine adjuvant τεχνολογία τους διαθέσιμη για τα αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα εμβολίων έναντι του COVID-19.
Η χρήση ενός ανοσοενισχυτικού/adjuvant έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια πανδημική κατάσταση, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα της απαιτούμενης πρωτεΐνης εμβολίου ανά δόση, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και συνεπώς συμβάλλοντας στην προστασία περισσότερων ανθρώπων.
Tέλος, οι άνθρωποι της GSK, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιχειρούν ήδη την ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση ‘’στην επόμενη ημέρα’’ όταν ο υφιστάμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανδημία του COVID-19 παύσει να υφίσταται ή καταλαγιάσει.