Όλο και περισσότερες έρευνες κάνουν λόγο για τους κινδύνους που κρύβουν τα αναψυκτικά για την υγεία όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο, λόγω της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών που μπορεί να περιέχουν. Σ’ αυτές ανήκει και η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College London, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα διεξήχθη έπειτα από παρόμοια αμερικανική μελέτη η οποία είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, γεγονός που προέτρεψε τους επιστήμονες στη Βρετανία να ερευνήσουν το αν και κατά πόσο ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και για τους κατοίκους της Ευρώπης, όπου η κατανάλωση αναψυκτικών είναι αρκετά μικρότερη από ό,τι στην Αμερική.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα από τη Βρετανία και άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι καταναλώνουν ένα αναψυκτικό τη μέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 κατά 22%, ποσοστό που διπλασιάζεται όταν τα αναψυκτικά που καταναλώνονται καθημερινά είναι δύο.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και για τα άτομα που πίνουν καθημερινά χυμούς που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Dora Romaguera, οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μειώσουν την κατανάλωση των σακχαρούχων ροφημάτων, ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος που υπάρχει για την υγεία τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Daily Mail, μόνο στη Βρετανία οι νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που διαγνώστηκαν τον τελευταίο χρόνο άγγιξαν τα τρία εκατομμύρια, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά και που αντιστοιχεί περίπου σε έναν ασθενή ανά 20 κατοίκους!
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.