Μία μερίδα σπανάκι στη διατροφή μας ημερησίως μας βοηθά να έχουμε διαύγεια νου καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αμερικανών επιστημόνων κάνει καλό στον εγκέφαλο.
Όπως λένε οι επιστήμονες τα άτομα που καταναλώνουν σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά, ειδικά όσοι είναι σε μεγάλη ηλικία διατηρούν την ευκρίνεια του νου τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Experimental Biology που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη. Στη μελέτη συμμετείχαν 950 άντρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη και όπως διαπιστώθηκε, τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή δύο μερίδες σπανάκι την ημέρα, είχαν το πνευματικό δυναμικό ανθρώπων 11 χρόνια νεότερών τους.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανάλωση λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και φυσικές χρωστικές όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο λειτουργούν προστατευτικά ακόμη και έναντι της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.