Skip to main content

Υπόθεση ξένων επενδυτών η αναδιάρθρωση της ιδιωτικής υγείας

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Κορυφώνονται οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών μετά και την επισημοποίηση της επικείμενης δημόσιας πρότασης του private equity fund Oaktree για την απόκτηση του ελέγχου του ομίλου Ιασώ, με τον ανταγωνισμό στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας να μετεξελίσσεται πλέον σε αγώνα επικράτησης ανάμεσα σε ξένα fund. 

Μετά και την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα διαπίστωνε κανείς ότι ένας αρκετά δυναμικός -παρ’ όλα τα προβλήματα λόγω της ύφεσης- τομέας,αφενός θα ελέγχεται από ξένους επενδυτές, αφετέρου θα εκπροσωπείται πιθανότατα στο Χ.Α. μόνο από τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.

Οι όμιλοι CVC (Υγεία-Metropolitan), Ιασώ, Ευρωκλινικής, αλλά και το Ντυνάν, εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς παίκτες στις διεργασίες στον κλάδο. Είναι γνωστό ότι η Ευρωκλινική βρίσκεται σε συζητήσεις καθώς πλέον έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του fund της Global Finance. Από κει και πέρα, στο Ντυνάν, αν και φαίνεται να μην προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης, η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς επίσημα δηλώνει ότι «ακολουθεί τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν κατά τη β’ φάση αξιολόγησης η οποία ολοκληρώθηκε στις 15/10/2018». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές αφορούν σε ένα ξένο fund, αλλά και στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, το οποίο θα ενεργούσε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Ανατρέχοντας στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το Oaktree θα υποβάλει την ερχόμενη Δευτέρα δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του Ιασώ με προσφερόμενο τίμημα 1,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα θα οριστικοποιηθεί το θέμα της χρηματοδότησης από την πλευρά του προτείνοντα. Ήδη μέτοχοι που εκπροσωπούν το 35% της εταιρείας έχουν υπογράψει την αποδοχή της δημόσιας πρότασης, ενώ στόχος θα είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Ιασώ, με ελάχιστο πήχη την απόκτηση του 50% συν μία μετοχή.

Πληροφορίες θέλουν το Oaktree, μετά το πέρας της απόκτησης του ομίλου Ιασώ, να προχωρά και σε άλλες εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, καθώς κυρίαρχοι του παιχνιδιού στον κλάδο αυτή τη στιγμή είναι ο όμιλος CVC με μερίδιο που ξεπερνά το 30% και του Ιατρικού με μερίδιο άνω του 20%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο όμιλος Ιασώ βρέθηκε και το 2017 στο επίκεντρο των εξαγορών, με την πώληση της γενικής κλινικής Χολαργού Ιασώ General (νυν Metropolitan General) προς το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital. 

Να αναφέρουμε ακόμη ότι πληροφορίες θέλουν και το CVC, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για την αφομοίωση και λειτουργική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού σχήματος που έχει προκύψει από τις μεγάλες εξαγορές, να προχωρά σε νέα κίνηση, αλλά μέσα στο 2020. Φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές και η πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού αποτελούν και βασική παράμετρο στην απόφαση του CVC fund για περαιτέρω επέκταση. Η πρόθεση αυτή δείχνει να επηρεάζεται αφενός από το τι μέλλει γενέσθαι με το Ντυνάν, όπου φαίνεται πως υπάρχει και πολιτική χροιά στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού, αφετέρου ένας δεύτερος όμως, και ίσως σημαντικότερος, λόγος αφορά τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μια διαδικασία την οποία προωθεί η Ν.Δ. με βάση και το πρόγραμμα για την υγεία που παρουσίασε πρόσφατα. 

Επίσης μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία φαίνεται να σηματοδοτεί και την όξυνση του ανταγωνισμού στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών, αφορά η ολοκλήρωση της υπογραφής της νέας στρατηγικής συμφωνίας του CVC με την Εθνική Ασφαλιστική για την κάλυψη των ασφαλισμένων της στα νοσοκομεία του ομίλου. Όπως αναφέρονταν και στη σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία αυτή η Εθνική γίνεται η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που συνδυάζει τις δυνάμεις της με τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Ιασώ

Την Παρασκευή επίσης ανακοινώθηκαν τα μεγέθη του ομίλου Ιασώ για το 2018, έτος κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών μετά από Rebate και Clawback και αναπροσαρμόζοντας τα μεγέθη του 2017, ώστε να μην περιλαμβάνεται το Ιασώ General που πουλήθηκε, διαμορφώθηκε στα 91,3 εκατ. ευρώ έναντι 85 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 25,1 εκατ. ευρώ έναντι 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα  5,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,8 εκατ. ευρώ. Επίσης ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε κατά 29%, στα περίπου 79 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της αποεπένδυσης από το Ιασώ General.

Ο κύκλος εργασιών του α’ τριμήνου του 2019 σε επίπεδο ομίλου αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από τους ανεξάρτητους ελεγκτές της εταιρείας και προηγούνται της δημοσίευσης των ετήσιων ελεγμένων ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, καθώς και της έκθεσης του διοικητικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου, δύναται να αποκλίνουν από τα οριστικά οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2018, τα οποία και θα προκύψουν έπειτα από την ολοκλήρωση της σύνταξης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και τον έλεγχο του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή. 

Βιοϊατρική

Εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται και στον κορυφαίο όμιλο της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων, με σημαντική παρουσία επίσης και στον τομέα των κλινικών, Βιοϊατρική. Δεν είναι τυχαία μάλιστα η ανάληψη καθηκόντων συμβούλου διοίκησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ένταξη του κ. Σ. Μπερσίμη, πρώην προέδρου του ΕΟΠΥΥ, στην ομάδα της Βιοϊατρικής ενδυναμώνει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο μεγαλύτερος στον κλάδο, αμιγώς ελληνικός, όμιλος στο σύστημα υγείας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία αναβαθμισμένη συνεργασία, που θα εισάγει τον όμιλο στην επόμενη εποχή. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η υλοποίηση έργων συνέργειας μεγάλου εύρους μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, για την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Μπερσίμη σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων επίβλεψης και ελέγχου διεργασιών, μεταξύ άλλων στην επιτήρηση ασθενειών, στην αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας, καθώς και στην παρακολούθηση κλινικών δοκιμών.