Ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη συνδέσει το όνομά του με την Βραζιλία δείχνοντας το χειρότερό του πρόσωπο στη χώρας της Λατινικής Αμερικής που όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεφύγει από το πέρασμα του ιού αλλά έπρεπε να τον διαχειριστεί ένα άνθρωπος που τον υποβαθμίζει από το ξέσπασμα την πανδημίας μέχρι και σήμερα.
Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού και δεύτερη σε θανάτους, η Βραζιλία δημιουργεί τώρα ένα άλλο ρεκόρ. Καμία άλλη χώρα που βίωσε τόσο σφοδρά την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης δεν εξακολουθεί να αγωνίζεται με την ίδια ένταση την πανδημία, αντιμετωπίζοντας δηλαδή τα ίδια υψηλά ποσοστά θανάτων και τον κίνδυνο κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος. Με λίγα λόγια την ώρα που η πανδημία δεν λέει να κοπάσει στη Βραζιλία, άλλες χώρες που επλήγησαν όσο βαριά «χτυπήθηκε» η Βραζιλία πλέον κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα προς μια κανονική ζωή.
Σε τι διαφέρει η Βραζιλία; Η χώρα αντιμετωπίζει μια πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού που έχει «ποδοπατήσει» μια μεγάλη πόλη και εξαπλώνεται και σε άλλες. Παράλληλα οι πολίτες απορρίπτουν τα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν.
Την Τρίτη, η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερους από 1.700 θανάτους από Covid-19, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.
«Η επιτάχυνση της επιδημίας σε διάφορες πολιτείες οδηγεί στην κατάρρευση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομειακών συστημάτων τους, τα οποία μπορεί σύντομα να καταρρεύσουν επίσης σε όλες τις περιοχές της Βραζιλίας», ανέφερε σε δήλωσή της η εθνική ένωση γραμματέων υγείας. «Δυστυχώς, η αναιμική διάθεση των εμβολίων και ο αργός ρυθμός με τον οποίο καθίστανται διαθέσιμα εξακολουθούν να μην υποδηλώνουν ότι αυτό το σενάριο θα αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα», συνέχισε.
Τα νέα όμως έγιναν και χειρότερα για τη Βραζιλία – και ίσως τον κόσμο.
Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε σ την πόλη Μανάους δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά φαίνεται επίσης ικανή να μολύνει άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει από άλλα στελέχη του ιού. Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ.
Παρόλο που οι μελέτες εμβολίων δείχνουν ότι μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρές ασθένειες ακόμα και όταν δεν αποτρέπουν τη μόλυνση με την παραλλαγή, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό και πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς ενδέχεται να εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο.
Παράλληλα εγείρονται ανησυχίες για και το κατά πόσο είναι σοφό τελικά να αρθούν οι περιορισμοί στην παρούσα φάση.
Τον περασμένο Ιανουάριο εμφανίστηκε το νέο στέλεχος στη Βραζιλία το οποίο ονομάστηκε P.1 επικρατώντας στην πολιτεία όπου εντοπίστηκε. Η παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μια μελέτη από κυβερνητικούς ερευνητές διαπίστωσε ότι υπήρχε στο 91 τοις εκατό των δειγμάτων που ταξινομήθηκαν σε αλληλουχία στην πολιτεία Αμαζόνας. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της υγείας είχαν αναφέρει περιπτώσεις παραλλαγής P.1 σε 21 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας, αλλά χωρίς περισσότερα τεστ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επικράτησή της.
Πέρα από την υψηλή μεταδοτικότητά του, όπως αναφέρθηκε, το στέλεχος της Βραζιλίας είναι επικίνδυνο λόγω της ικανότητάς του να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν αναρρώσει ύστερα από νόσο από κάποιο άλλο στέλεχος. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης αυτής θα ήταν ο μαζικός εμβολιασμός, που στη Βραζιλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες προχωράει με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής.
Λίγο πάνω από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί ως την Τρίτη 2 Μαρτίου δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις.
naftemporiki.gr