Skip to main content

Αυτόματη η αναγνώριση των ειδικοτήτων από τις ιατρικές σχολές των ΗΠΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στην 7η  Τελετή Απονομής των διεθνούς κύρους βραβείων Prix Galien Greece

Αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας γιατρών από τις ΗΠΑ, Συμφωνία Πλαίσιο με τους φορείς του φαρμάκου και υπουργική απόφαση για τα Γραφεία Κλινικών Μελέτων ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Με αφορμή την ομιλία του κατά τη διάρκεια της 7ης  Τελετής Απονομής των διεθνούς κύρους βραβείων Prix Galien Greece, που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα για νέες επενδύσεις από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, για επαναπατρισμό των επιστημόνων και για τη μεταμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρωτίστως ανακοίνωσε την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ. Με απώτερο σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα μας και να εργαστούν στο ΕΣΥ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το φάρμακο δεν αποτελεί μόνο ένα προϊόν ανάμεσα στα άλλα ούτε μια ευκαιρία κέρδους. Για το λόγο αυτό χρειάζονται στοχευμένες δράσεις με τη συνεργασία όλων και κοινή επιδίωξη να εξασφαλιστεί για τον ασθενή το κατάλληλο σκεύασμα στην καλύτερη τιμή. Ως εκ τούτου θα υπογραφεί μια 3ετη Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο με αυτή τη στόχευση.

Τρίτο μεγάλο ζήτημα αποτελεί η ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας για την αποζημίωση νέων φαρμάκων έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι ώστε να μπαίνουν πιο γρήγορα στην ελληνική αγορά τα νέα σκευάσματα.

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η αύξηση των κλινικών μελετών. Σύμφωνα με τον ίδιο από 100 που είχαμε το 2019, φτάσαμε τις 264 το 2024 και στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 1000.

Η πολιτεία όπως ανέφερε, βοηθά μειώνοντας τα φορολογικά βάρη και εφαρμόζοντας το επενδυτικό clawback. «1,2 δις ευρώ έφεραν στην οικονομία αυτές οι πρωτοβουλίες» όπως είπε και αναμένει από την αγορά να επενδύσει σε έρευνα, παραγωγή, κλινικές μελέτες κ.λπ.

Υποσχέθηκε επίσης απομείωση του κόστους των υποχρεωτικών επιστροφών μέσα από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Παραδέχθηκε ότι είχε προβλήματα η αγορά της Υγείας, όμως τώρα είναι πολύ καλύτερα με την εφαρμογή προγραμμάτων όπως τα κλειστά πρωτόκολλα, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ο έλεγχος της συνταγογράφησης κ.λπ. και η χώρα διαθέτει πλούτο δεδομένων που μπορεί να αναλυθεί.

«Το ΕΣΥ θα αποτελέσει μία ενιαία Εθνική προτεραιότητα και η πρόληψη θα συναντά τη θεραπεία και το φάρμακο το οποίο θα αξιοποιεί την αποστολή του» όπως είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι μονόδρομος οι τολμηρές αλλαγές παρόλη την αβεβαιότητα που υπάρχει. «Οφείλουμε να δούμε πως θα προσεγγίσουμε ταλέντα και επενδύσεις έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες» σημείωσε.

Επεκτείνεται το επενδυτικό clawback

Στο θέμα του clawback αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας πρωτίστως ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το επενδυτικό clawback θα επεκταθεί και μετά το 2026 διότι αποτέλεσε success story για την αγορά και «αγκαλιάστηκε» ακόμα και από πολυεθνικές, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε Υπουργική Απόφαση για  τη δημιουργία των Γραφείων Κλινικών Μελετών σε όλα τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μέσα στις 3 καλύτερες χώρες της Ευρώπης στη συλλογή data και μια από τις 7 χώρες της Ευρώπης που επιλέχθηκε για το ΑΙ με έναυσμα τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα ΑΙ factory που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Λαύριο.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία χώρα πρωτογενούς γνώσης στην Υγεία ακόμα και χώρα παραγωγής και καινοτόμων φαρμάκων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.