Skip to main content

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας & της Δημόσιας Διοίκησης: Μία Πρόκληση για τη Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση»

2ο ετήσιο συνέδριο του κολλεγίου Rene Descartes σε συνεργασία με το CNAM Paris στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ψηφιακή κάρτα εργαζομένων, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, βραχιολάκι ελέγχου στους ασθενείς των νοσοκομείων και εκπαίδευση των εργαζομένων με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας ήταν μερικά από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου του κολλεγίου Rene Descartes που διεξήχθη σε συνεργασία με το γαλλικό κρατικό πανεπιστήμιο Conservatoire national des arts et métiers (CNAM Paris) στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας & της Δημόσιας Διοίκησης: Μία Πρόκληση για τη Δια Βίου Μάθηση, Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κράτους επεσήμανε ο πρόεδρος του κολλεγίου, Δρ. Κυριάκος Κενεβέζος συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητη η επαναδιατύπωση του τρόπου λειτουργίας σε όλους τους τομείς ωστόσο θα χρειαστεί εκπαίδευση εργαζομένων και πολιτών. Ενώ, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Βλάσης, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση, είναι αναγκαιότητα για την προσφορά ποιοτικών και σύγχρονων υπηρεσιών στον πολίτη. Σε αυτό συμφώνησε και ο αναπληρωτής διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Matthieu Abgral λέγοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη καινοτομίας στην Εκπαίδευση, την Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Στο πρώτο πάνελ με συντονίστρια τη συνήγορο του καταναλωτή, Άννα Στρατινάκη οι συμμετέχοντες: Αθανάσιος Μπαρλέμπας (γ.γ. υπουργείο Εσωτερικών), Κωνσταντίνοw Αγραπιδάς (γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης), Νικόλαος Λαμπρογεώργος (διευθυντής Δημόσιου Τομέα, CISCO Ελλάς), Antoine Pennaforte (επίκουρος καθηγητής HDR & Συνυπεύθυνος Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ανθρώπινοι Πόροι και Ψηφιακός Μετασχηματισμός” CNAM Paris), Αγγελική Μπουρμπούλη (διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΔΔΑ και διδάσκουσα στο κολλέγιο), και Δρ Κυριάκος Κενεβέζος (πρόεδρος του Κολλεγίου René Descartes) επικεντρώθηκαν στην πρόοδο και τις προκλήσεις της μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο με τον κ. Μπαρλέμπα να ανακοινώνει ότι στο εξής η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο θα γίνεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ θα έχουμε και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και κατάργηση των δικαιολογητικών στοιχείων των πολιτών. Οι δυσκολίες όμως για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά ο οποίος αναφέρθηκε και στο καινοτόμο πρόγραμμα ‘Rebrain Greece’ που φέρνει σε διασύνδεση επιστήμονες και εργαζόμενους του εξωτερικού με εταιρείες στην Ελλάδα.

Για τις επικείμενες αλλαγές όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω της δια βίου μάθησης είπε ο κ. Λαμπρογεώργος το Δρ Κενεβέζο να κάνει εκτενή αναφορά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Κολλεγίου Rene Descartes «Καινοτομία & Δημόσια Διοίκηση» αλλά και στην προοπτική συνεργασίας του Κολλεγίου με την Cisco Ελλάς. Όλα αυτά για να υλοποιηθούν σωστά χρειάζονται και κριτική σκέψη αλλαγές συμπεριφοράς αλλά και χρονοδιαγράμματα τόνισε ο κ. Pennaforte με τη η Δρ. Μπουρμπούλη να επισημαίνει ότι στο νέο νόμο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων έχει προβλεφθεί ένα πλαίσιο δεξιοτήτων και διαλειτουργικότητας ως βασικό χαρακτηριστικό της δημόσιας διοίκησης.

Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, η γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή και ήδη στο ΕΣΥ έχουν ξεκινήσει αλλαγές όπως ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, τα Γραφεία Ασθενών, η κατ’ οίκον φροντίδας ΝΟΣΠΙ, τα ψηφιακά εργαλεία όπως το «βραχιολάκι» των ασθενών στα νοσοκομεία, η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κ.α.

Στο πάνελ της Υγείας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Υγείας της Ναυτεμπορικής Ανθή Αγγελοπούλου συμμετείχαν οι: Ελευθέριος Θηραίος (γενικός διευθυντή Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΟΔΙΠΥ) Δρ. Χαράλαμπος Πλατής (διευθύνων σύμβουλος KETEKNY), Αντώνης Βουκλαρής (διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής), Laurence Hartmann (επίκουρη καθηγήτρια & υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Δίκαιο και Διοίκηση της Υγείας “ CNAM Paris), Δρ Απόστολος Λέτσιος (ειδικός στη Διοίκηση Νοσοκομειακών Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας και Διδάσκων στο Κολλέγιο), Βανέσα Δεληχρήστου (πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας), Κωνσταντίνος Πάντος (διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής Groupama Ασφαλιστικής). Ο κ. Θηραίος εξηγώντας το ρόλο του ΟΔΙΠΥ τόνισε ότι με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιωθεί το επίπεδο ασφαλείας, επάρκειας και καθολικότητας των υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Παρόλα αυτά ο Δρ Πλατής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας θα φθάσει στον ασθενή, ενώ αναφερόμενος στην εφαρμογή των DRGs είπε ότι θα βοηθήσουν στην μέτρηση αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων και του επιστημονικού προσωπικού. Τη μετάβαση της ιδιωτικής υγείας στα DRGs κ. Βουκλαρής τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη επανάσταση γύρω από την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων. Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η ομιλία της κας Hartmann η οποία αναφερόμενη στις διαφορές του Γαλλικού και Ελληνικού συστήματος υγείας επεσήμανε ότι μπορεί η χώρα της να χρηματοδοτεί το 80% των υπηρεσιών υγείας ωστόσο, η ψηφιακή υγεία στην Ελλάδα υπερτερεί. Εκπροσωπώντας της μικρές κλινικές η κα Δεληχρήστου επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η εξοικονόμηση πόρων όμως πιο σημαντική είναι η ανάγκη διατήρησης της ανθρώπινης διάστασης της φροντίδας, της ποιότητας και της ασφάλειας. Αναφορικά με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ο Δρ. Λέτσιος τόνισε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν ενώ ο κ. Πάντος χαρακτήρισε ζημιογόνο τον κλάδο της υγείας στον ασφαλιστικό χώρο και τόνισε την αναγκαιότητα εισαγωγής των DRGs που θα συνδεθεί με την παρουσία τυποποίησης.

Τοποθετήσεις για τις μεταρρυθμίσεις είχαμε από τον καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος ‘Καινοτομία’, CNAM Paris, Philippe Durance, ο οποίος ανέλυσε την έννοια της προοπτικής ανάλυσης (strategic foresight), ως στρατηγικής για τη λήψη αποφάσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η καθηγήτρια του CNAM Paris, Madina Rival, παρουσιάζοντας καινοτόμες πρακτικές από τη δημόσια διοίκηση στη Γαλλία αναφέρθηκε και στα μελανά σημεία του New Public Management, όπως η απουσία κινήτρων και η ομοιομορφία στους χρηματοοικονομικούς κανόνες. Η σύμβουλος Καινοτομίας και Επικοινωνίας, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου διαβάζοντας το χαιρετισμό του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ΕΚΤ, Κυριάκου Τολιά εξήγησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΕΚΤ που συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας στον χώρο της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Κλείνοντας το συνέδριο η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά επισήμανε ότι η αναβάθμιση δεξιοτήτων και το «ψηφιακό άλμα» αποτελούν θεμέλια για έναν σύγχρονο, οικονομικά αποδοτικό και ανθρώπινα προσανατολισμένο δημόσιο τομέα.

Εικόνες από το συνέδριο