Skip to main content

Επενδυτικό clawback και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η εφαρμογή του επενδυτικού clawback άρχισε το 2019 και ήταν ο πιο επιτυχημένος επενδυτικός νόμος της μεταπολίτευσης

Στόχος του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι η επιτυχία του επενδυτικού clawback να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή του επενδυτικού clawback άρχισε το 2019 και ήταν ο πιο επιτυχημένος επενδυτικός νόμος της μεταπολίτευσης καθώς με 400 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το κράτος από το 2019 έως σήμερα ήρθαν επενδύσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου ως «ένα success story και τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας» και προσέθεσε πως «πρέπει να γίνει παράδειγμα για πολλούς κλάδους καθώς οι επενδύσεις που υλοποιεί συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση». Ο υπουργός αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο τονίζοντας πως θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και πως «το επενδυτικό clawback πρέπει να επεκταθεί».

Στην αβεβαιότητα των αγορών εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που επιδρά και στις επενδύσεις αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι για την Ελλάδα η απάντηση στις προκλήσεις βρίσκεται στην υλοποίηση επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ανάπτυξη νέων τομέων με προστιθέμενη αξία και στην ενίσχυση της παραγωγής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι «να μειώσουμε το επενδυτικό κενό και να διατηρήσουμε την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική». Επιπλέον, τόνισε πως «η δασμολογική πολιτική ανατρέπει το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι έμμεσες» και συμπλήρωσε πως «αναμένεται η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Στο πλαίσιο της συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών που θα συγκροτήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ, από τις οποίες προέκυψαν τα εξής μέλη: Θεόδωρος Τρύφων, Θεόδωρος Κωλέτης, Άρης Μητσόπουλος, Δημήτρης Δέμος, Μάκης Οικονόμου, Νίκος Μπουφίδης, Σίμος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Παχής και Ευάγγελος Ζέκκας.