Χωρίς αποτέλεσμα είναι οι μικρές τονωτικές «ενέσεις» χρηματοδότησης από πλευράς πολιτείας στο φάρμακο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση για το 2025, καθώς σύμφωνα με νέο ψήφισμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τα σημειώματα για τα ποσά του clawback 2023 έχουν σοβαρά λάθη (ακόμα δεν έχουν λάβει σημειώματα για το 2024) και όπως φαίνεται υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και σταθερότητας με ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών, ειδικά στα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η υποχρηματοδότηση της δαπάνης του φαρμάκου από την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα για το χρονικό διάστημα 2020 – 2023, μόνο 43 από 200 νέα καινοτόμα φάρμακα που θα μπορούσαν να έχουν έρθει στην Ελλάδα, να κυκλοφορήσουν τελικά στη χώρα μας. Τα τελευταία 11 χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 63% όταν η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 23%. Η Ελλάδα υπολείπεται κατά 1,5 δισ. ευρώ σε πόρους για το φάρμακο συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου. Παρόλα αυτά, ο φαρμακευτικός κλάδος έχει επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία, με 120.000 θέσεις εργασίας και επίδραση στο 3,2% του ΑΕΠ.
Η θέση του υπ. Υγείας
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θεωρεί ότι η μείωση στο 60% του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Προς το παρόν, κατά τη γνώμη του έχει γίνει αξιοσημείωτη μείωση για το 2024 συγκριτικά με το 2023. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το υπουργείο δεν μπορεί να θεσπίσει ανώτατο όριο clawback, που είναι και ένα από τα βασικά αιτήματα του ψηφίσματος των εταιρειών του ΣΦΕΕ μαζί με τον επαναπροσδιορισμό της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξουν μόνο μικρές αυξήσεις της χρηματοδότησης, αναφέροντας ότι για το 2026 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρόκειται να ενισχυθεί κατά 690 εκατ.