Skip to main content

Μείωση του κόστους αγορών στο ΙΦΕΤ

EUROKINISSI/Μαριάνθη Τσομπανοπούλου

Μειώθηκαν τα κόστη 630 κωδικών φαρμάκων και η μέση τιμή της αγοράς υποχώρησε κατά 20,3% το 2024 συγκριτικά με το 2023

Σημαντικές μειώσεις στα κόστη αγορών, τις δαπάνες και τα ελλειπτικά σκευάσματα για το 2024 ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Ελευθερία Τοκατλίδη με αφορμή την κοπή της πίτας τους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η έγινε στοχευμένη στρατηγική μείωσης κόστους για το 2024 με στόχο την καλύτερη διαχείριση των πόρων και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στις θεραπείες. Μειώθηκαν τα κόστη 630 κωδικών φαρμάκων και η μέση τιμή της αγοράς υποχώρησε κατά 20,3% το 2024 συγκριτικά με το 2023, εξοικονομώντας έτσι 48 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το 2024 εισήχθησαν 80 νέες δραστικές ουσίες συνεισφέροντας 28 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις που αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών πωλήσεων όταν, το 2023 είχαν εισήχθη 72 νέες δραστικές με συνολικές πωλήσεις 43 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 16% των συνολικών πωλήσεων.

Παρόλα αυτά η κα Τοκατλίδη σημείωσε, ότι ο προβληματισμός όλων εστιάζεται στο ότι υπάρχει συνεχόμενη ραγδαία εξέλιξη και κυκλοφορία νέων φαρμάκων και το ζήτημα που τίθεται είναι πόσο αντέχει το σύστημα ή τι περιορισμοί πρέπει να μπουν.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων όπως είπε, το ΙΦΕΤ εστιάζοντας στο πρόβλημα μείωσε τα ελλειπτικά φάρμακα ενισχύοντας τη διαχείριση αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, το 2024 το ΙΦΕΤ είχε μόνο 11 φάρμακα με μηδενικό απόθεμα όταν το 2023 τα φάρμακα Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης με μηδενικό απόθεμα ήταν 63.

Τέλος, αναφέρθηκε στις επενδύσεις του Ινστιτούτου τονίζοντας ότι το 2024 δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν όπως την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Για παράδειγμα live σύνδεση με ΕΟΦ, σύστημα Business Intelligent, διαλειτουργικότητα με ΕΟΠΥΥ και ΙΦΕΤ, νέο σύστημα αυθεντικοποίησης φαρμάκων κ.λπ. Ενώ η αύξηση του όγκου κατά 50% μ.ο των ατομικών παραγγελιών, η αυθεντικοποίηση φαρμάκων, η διασύνδεση με ΕΚΑΠΥ και η προσπάθεια κάλυψης των ελλειμματικών φαρμάκων οδήγησαν σε ενίσχυση προσωπικού και αναβάθμιση υπηρεσιών.