Τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα υλικά διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων – ΣΕΙΒ, υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός των υλικών της ενοποιημένης πλέον κατηγορίας Λ4Α, όχι μόνο ήταν μειωμένος σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, αλλά μειώθηκε εκ νέου, αδικαιολόγητα αναδρομικά κατά 5.400.000 ευρώ.
Η απόφαση αιφνιδίασε τις εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν clawback 2024, που υπερβαίνει το 24%, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση τους (λαμβανομένου υπόψη ότι επωμίζονται με το βάρος της κερδοφορίας και του ΦΠΑ των απαλλασσομένων συμβεβλημένων παρόχων) θα ανέλθει άνω του 40% των εισπράξεών τους. Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασθενών με Διαβήτη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο πρόεδρος Χρήστος Δαραμίλας εξηγεί ότι επικρατεί οικονομικό χάος στον ΕΟΠΥΥ καθώς, ο αρχικός προϋπολογισμός της κατηγορίας Λ4 του Διαβήτη το 2024 για τα υλικά αναλώσιμα ήταν 43 εκατ. ευρώ, για το διαβήτη τυπου1 στα 7,2 εκατ. ευρώ, για αντλίες 12 εκατ. ευρώ, για σύστημα καταγραφή γλυκόζης 20,9 εκατ. ευρώ και για υλικά 83,1 εκατ. ευρώ.
Επειδή είναι κλειστός προϋπολογισμός δεν μπορεί να δημιουργηθεί προκλητή ζήτηση, όπως ο επιπολασμός της πάθησης αγγίζει το 12% ετησίως, συνεπώς οι περισσότεροι πάσχοντες επιφέρουν μεγαλύτερη κατανάλωση υλικών. Ο αρχικός προϋπολογισμός προκάλεσε υψηλά ποσοστά clawback, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων ξεπέρασαν το 30% το 2024. Στην αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού που έγινε 16 Δεκεμβρίου, πλεόνασμα χρημάτων από μια κατηγορία μετακινήθηκε σε κάποια άλλη που είχε υψηλό clawback.
Η ανακατανομή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, παρόλο που στον ΕΟΠΥΥ γνώριζαν τι θα επιφέρει. Έτσι, για τα υλικά αναλώσιμα έφτασε τα 44,8 εκατ. ευρώ, για αντλίες 13 εκατ. ευρώ, για σύστημα καταγραφή γλυκόζης 24,1 εκατ. ευρώ και για υλικά σακχαρώδη διαβήτη 81,9 εκατ. ευρώ. Αφαιρέθηκαν τα χρήματα του διαβήτη τύπου 1 και επιμερίστηκαν «εικονικά» στις άλλες κατηγορίες όπως εξηγεί ο κ. Δαραμήλας καθώς τα χρήματα αυτά δε υπήρχαν ουσιαστικά διότι, από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο, σύμφωνα με τους πίνακες clawback του ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες για το διαβήτη τύπου 1 οι οποίες ήταν από 491.837,79 € έως 593.264,05 € πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία.
Μηδενίστηκε το clawback
Με τα χρήματα που μετακινήθηκαν στην κατηγορία των αντλιών μηδενίστηκε το clawback το ίδιο και στην κατηγορία συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, ωστόσο, τα 1,8 εκατ. ευρώ που πήγαν στα υλικά δεν μείωσαν καθόλου το clawback. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι όταν γίνει η εκκαθάριση του clawback 2024 στις κατηγορίες Διαβήτη θα ανέλθει περίπου στο 40% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρείες που απειλούν με αποχώρηση από την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τους ασθενείς.