Skip to main content

Ποια ώρα της ημέρας επηρεάζει τη διάθεσή μας θετικά ή αρνητικά

Shutterstock

Τι δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ Mental Health

Το πόσο ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι ή ακόμα και μόνοι, νιώθουμε καθημερινά, μπορεί να μην εξαρτάται μόνο από τις συνθήκες ζωής μας, αλλά και από την συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ Mental Health, η διάθεση των ανθρώπων είναι γενικά καλύτερη νωρίς την ημέρα και χειρότερη αργά το βράδυ.

Τρεις ερευνήτριες του University College ανέλυσαν δεδομένα από την «Κοινωνική Μελέτη για τον Covid-19» , που πραγματοποίησε το βρετανικό πανεπιστήμιο, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και διήρκεσε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή 50.000 ερωτηθέντων.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια, υποδεικνύοντας το πώς αισθάνονταν διαφορετικές ώρες αλλά και ημέρες της εβδομάδας και την εποχή.

Τα ερωτήματα ήταν μεταξύ άλλων:

-Πόσο χαρούμενοι νιώσατε την περασμένη εβδομάδα;

-Πόσο ικανοποιημένος είσαστε από τη ζωή σας;

-Σε ποιο βαθμό έχετε βρει νόημα στα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας;

Οι ερευνήτριες κατέγραψαν επίσης την ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων, την εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, την εργασιακή κατάσταση, τον τόπο διαμονής και τις σωματικές ή ψυχικές ασθένειες. Συνολικά, πήραν πληροφορίες από 49.218 άτομα, μεταξύ των οποίων το 76,5% ήταν  γυναίκες  και το 68% ήταν τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ώστε το δείγμα να αντικατοπτρίζει τις αναλογίες του πληθυσμού.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ένα καθημερινό μοτίβο. Γενικά, οι απαντήσεις έδειξαν ότι το πρωί οι ερωτηθέντες είχαν μεγαλύτερη ευεξία και ταυτόχρονα τα λιγότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης ή μοναξιάς. Αντίθετα, αυτοί οι δείκτες έτειναν να είναι πιο αρνητικοί γύρω στα μεσάνυχτα.

Οι ημέρες της ευτυχίας

Αλλά όχι μόνο η συγκεκριμένη ώρα, αλλά και η ημέρα της εβδομάδας φαίνεται να παίζει ρόλο, αν και μάλλον μικρότερο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συναισθήματα, όπως η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και η αυτοεκτίμηση, ήταν ελαφρώς πιο έντονα τις Δευτέρες και τις Παρασκευές, παρά τις Κυριακές.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και η συγκεκριμένη εποχή παίζει ρόλο: σε σύγκριση με τον χειμώνα, οι άνθρωποι σε άλλες εποχές έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς και λιγότερα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, οι αξίες για την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή και το αίσθημα μιας ζωής που αξίζει να ζεις, ήταν υψηλότερες αυτές τις εποχές. Ωστόσο, τα ημερήσια μοτίβα ήταν παρόμοια σε όλες τις εποχές.

Όπως εικάζουν οι συγγραφείς της έρευνας, τα ημερήσια μοτίβα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το «ρολόι του σώματος». Για παράδειγμα, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη κορυφώνονται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους κατά την ώρα του ύπνου.