Skip to main content

«Υπερφορτώνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τα εμβόλια; Όχι

Πώς η επιστήμη διαψεύδει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ

«Χορηγείς σε ένα μωρό, Μπόμπι, ένα εμβόλιο που αποτελείται από 38 διαφορετικά φάρμακα, σαν να προορίζεται για ένα άλογο και όχι για ένα μωρό βάρους 10 ή 20 κιλών. Και μετά βλέπεις το μωρό ξαφνικά να αρχίζει να αλλάζει ριζικά – το έχω δει πάρα πολλές φορές». Πρόκειται για ατάκα – απόσπασμα από συνομιλία του Ιουλίου, μεταξύ Τραμπ – «Μπόμπι», όπου «Μπόμπι» ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ομοϊδεάτης με τον επερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο στο θέμα των εμβολίων και εκλεκτό του πλέον, για τη θέση του υπουργού Υγείας της χώρας.

Όμως η θεωρία, ότι τα παιδιά, λαμβάνουν πλέον πάρα πολλά εμβόλια, τα οποία επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και οδηγούν σε καταστάσεις όπως ο αυτισμός, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους αντιεμβολιαστές, όσο και απολύτως λανθασμένη.

Την Κυριακή, ο κ. Τραμπ επέστρεψε στο θέμα, λέγοντας ότι ο Κένεντι θα ερευνήσει αν τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό, παρόλο που δεκάδες ενδελεχείς μελέτες έχουν ήδη διερευνήσει και απορρίψει αυτή τη θεωρία. «Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το εξακριβώσει»,  επέμεινε μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Πιο «καθαρά» και λιγότερο διεγερτικά

Αλλά η ιδέα ότι τα σημερινά εμβόλια υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, λένε οι ειδικοί. Τα εμβόλια σήμερα είναι πιο καθαρά, πιο αποτελεσματικά και περιέχουν πολύ λιγότερα διεγερτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα – κατά τάξεις μεγέθους – από ό,τι πριν από δεκαετίες.

Επιπλέον, οι ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια είναι « απειροελάχιστες» σε σύγκριση με εκείνες που βιώνουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση, δήλωσε στους New York Times, η Dr Yvonne Maldonado, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και σύμβουλος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τα εμβόλια.

Τα παιδιά φιλοξενούν τρισεκατομμύρια βακτήρια περισσότερα από τον αριθμό των δικών τους κυττάρων, και συναντούν παθογόνους μικροοργανισμούς παντού – από τους φροντιστές και τους συμμαθητές τους, στις κουζίνες, τα μπάνια και τις παιδικές χαρές, στα παιχνίδια, τις πετσέτες και τα σφουγγάρια.

«Πρόκειται για μια φυσιολογική πορεία, το να κάνεις πυρετό και να αναπτύσσεις ανοσία σε όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω σου», δήλωσε η Dr. Maldonado. «Είμαστε φτιαγμένοι για να το αντέχουμε αυτό».

Η ισχύς ενός εμβολίου προέρχεται από τα λεγόμενα αντιγόνα που περιέχεικομμάτια ενός παθογόνου, συχνά πρωτεϊνικές ενώσεις, που προκαλούν ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζει αντιγόνα από ένα επικίνδυνο παθογόνο, όπως η ιλαρά ή η πολιομυελίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προετοιμάζεται να το καταπολεμήσει αν εκτεθεί.

«Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών είναι πιο «αγνό» από αυτό των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων, ο οργανισμός τους μαθαίνει ευκολότερα πώς να προστατεύεται από εξωτερικές απειλές», ανέφερε εκπρόσωπος του CDC στους New York Times.

Πολύ λιγότερα αντιγόνα

Κάθε ένα από τα εμβόλια περιέχει περίπου 10 αντιγόνα. Τα παλαιότερα εμβόλια είχαν έως και 300 φορές περισσότερα.

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, τα παιδιά εμβολιάζονταν μόνο κατά της ευλογιάς, η οποία στο παρελθόν σκότωνε περίπου έναν στους τρεις μολυσμένους ανθρώπους. Η ευλογιά είναι από τους μεγαλύτερους ιούς που είναι γνωστό ότι μολύνουν ανθρώπους και η δόση του εμβολίου περιείχε έως και 200 πρωτεϊνικά συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση του οργανισμού.

Καθώς οι επιστήμονες μάθαιναν περισσότερα για τα παθογόνα που βλάπτουν ή σκοτώνουν τα παιδιά, εστίασαν στις πιο σημαντικές πρωτεϊνικές ουσίες.

«Έχουμε πιο καθαρά εμβόλια από ό,τι είχαμε ποτέ στο παρελθόν λόγω αυτών των εξελίξεων», δήλωσε ο δρ Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Εμβόλια στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η ευλογιά είχε εξαλειφθεί και το περίπλοκο εμβόλιο του κοκκύτη αντικαταστάθηκε από μια πιο λιτή έκδοση που περιέχει δύο έως πέντε πρωτεΐνες ανά δόση, ανάλογα με το σκεύασμα. Πολλά άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της ιλαράς, βασίζονται σε ένα ή δύο μόνο αντιγόνα ανά δόση.

naftemporiki.gr