Συνάντηση με το πρωθυπουργό ζητούν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με αφορμή την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων από 1η Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ιωάννη Βυθούλκα, το ήδη θολό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων γίνεται ακόμα πιο θολό. Δεδομένου ότι υπάρχουν 75 Κέντρα Πρόληψης εδραιωμένα σε όλη την Ελλάδα με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό πάνω από 20 χρόνια τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αντί να ενισχυθούν ιδρύονται καινούργια; Και μάλιστα ως πολυδύναμα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης; Για το λόγο αυτό υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την επιβίωση των υπαρχόντων Κέντρων Πρόληψης.
Δικαίως ίσως παραπονούνται τα Κέντρα Πρόληψης. Σύμφωνα με τη λειτουργία τους, έχουν ως σκοπό να αλλάξει τη στάση ζωής των ατόμων, να ευαισθητοποιήσει το περιβάλλον τους, να συμβάλει στην αλλαγή σκέψης και συνηθειών. Η πρωτοβάθμια φροντίδα αφορά εξαρτώμενα άτομα, που προσέρχονται για βοήθεια και αν η κατάστασή τους είναι πιο σοβαρή παραπέμπονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα, ενώ το Κέντρο Πρόληψης έχει άλλη στόχευση.
Το ζήτημα είναι η σοβαρή υποστελέχωση των Κέντρων καθώς σύμφωνα με το Σωματείο έχουν πάνω από 100 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν για να έχουν καλύτερη λειτουργία και προσφορά υπηρεσιών και όχι η δημιουργία νέων.
Στο σχέδιο νόμου για τις εξαρτήσεις ο στόχος ήταν να υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα σημείο αναφοράς για θέματα πρόληψης, αλλά και θεραπευτικές δομές για κάθε εξάρτηση. Θα υπάρχει;
Ανενεργή Ομάδα Εργασίας – Χωρίς ΔΣ ο νέος Οργανισμός
Τελικά δεν φαίνεται να πηγαίνει βάσει σχεδίου η συγκρότηση της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η Ομάδα Εργασίας, που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο, δεν δούλεψε ποτέ, αφού δεν έκανε ούτε μία συνεδρίαση, το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα συγκροτηθεί τουλάχιστον το ΔΣ του νέου Οργανισμού του ΕΟΠΑΕ. Πληροφορίες μας λένε ότι ψάχνουν ακόμη για τη συγκρότησή του.
«Χρυσάφι» το πληροφοριακό σύστημα
Ούτε χρυσό να ήταν το πληροφοριακό σύστημα της Ψυχικής Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του θα ανέλθει σε ένα αρκετά υψηλό ποσό, κοντά στα 10 εκατ. Ευρώ. Μιλάμε για ένα υπέρογκο ποσό για να στηθεί ένα σύστημα διασύνδεσης υπηρεσιών. Ας μας εξηγήσει κάποιος από το υπουργείο τι θα περιέχει αυτό το σύστημα και γιατί κοστίζει τόσα χρήματα.