Skip to main content

ΕΕ: Η Υγεία εκτός πλάνου – Πλήγμα στην έρευνα για νέα φάρμακα

Ο προϋπολογισμός λιτότητας για τον τομέα της Υγείας, που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για το 2025 δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές προτεραιότητες

Προκλήσεις όπως η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υγείας, η αλλαγή της φαρμακευτικής νομοθεσίας, η εξυγίανση των παράλληλων εξαγωγών που προκαλούν τις ελλείψεις φαρμάκων και η λήξη των πατεντών σε πολλά σκευάσματα θα αποτελέσουν «μεγάλο πονοκέφαλο» τα επόμενα έτη για το νέο επίτροπο Υγείας, Όλιβερ Βάρχεϊ.

Ο προϋπολογισμός λιτότητας για τον τομέα της Υγείας, που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για το 2025 δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές προτεραιότητες. Τα λίγο περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ που προστέθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό καθώς αυτά θα διαμοιρασθούν σε 3 τομείς, την έρευνα για την υγεία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση των συνόρων.

Η φαρμακευτική βιομηχανία βασίζεται στην έρευνα και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2023 επένδυσε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε Ε&Α στην Ευρώπη απασχολώντας περίπου 900.000 άτομα και δημιουργώντας τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας έμμεσα.

Ωστόσο, ο κλάδος πλήττεται σοβαρά από τις επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που εισήχθηκαν από κυβερνήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το 2010 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ανάχωμα η φαρμακευτική νομοθεσία για την Ε&Α

Η αλλαγή της φαρμακευτικής νομοθεσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) θα επιφέρει μείωση επενδύσεων σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% τα επόμενα 15 χρόνια, όταν ήδη τα τελευταία 20 χρόνια έχει χάσει το ¼ των παγκοσμίων επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Η Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα χάσει 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνο 1 στα 10 φάρμακα που αναπτύσσονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Επιπλέον, θα χαθεί η Ε&Α σε περίπου 50 από τις 225 νέες θεραπείες που αναμένονται, δηλαδή το 8% της φαρμακευτικής καινοτομίας και 45 νέες θεραπείες για σπάνιες ασθένειες με τις απώλειες σε έρευνα να υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξασφάλιση χρηματοοικονομικών επενδύσεων καθώς, για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις τα κόστη  κυμαίνονται από 290 εκατ. ευρώ) έως 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ για παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ φτάνουν και τα 5,5 δισ ευρώ. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας ΜΜΕ της EFPIA, Amer Jaber, οι ερευνητές δεν μπορούν να μετατρέψουν την έρευνα σε επιχειρηματικές νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση και αυτό επηρεάζει σοβαρά την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στην Ευρώπη.