Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: «Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον μια χώρα που έχει πολλά να μας διδάξει»

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Σαουδάραβα Υπουργό Υγείας - Επί τάπητος η συνεργασία με την χώρα στον τομέα της Υγείας

Τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Fahad Aljalajel με το συνοδευτικό του κλιμάκιο  υποδέχτηκαν στο υπουργείο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στο επίκεντρο οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της Υγείας, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής.

«Τεράστια πρόοδος»

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας σε πάρα πολλά επίπεδα, στην Οικονομία, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και τώρα στην Υγεία. «Παρακολουθώ την πρόοδο του Βασιλείου, τα τελευταία χρόνια ο Πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman έχει οδηγήσει τη χώρα αυτή σε τεράστια πρόοδο. Το όραμα του για το 2030 αλλάζει τη χώρα αυτή και πιστεύω πραγματικά ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον μια χώρα που έχει πολλά να μας διδάξει. Σήμερα εγκαινιάσαμε μια στενή συνεργασία και είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής για αυτή τη σημερινή συνάντηση και θέλω για άλλη μια φορά να τον καλωσορίσω στη χώρα μου» τόνισε.

«Πολλά περιθώρια συνεργασίας»

Από την πλευρά του, ο κ. Fahad Aljalajel, ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για τη θερμή υποδοχή του στην Ελλάδα. «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και προσβλέπω στη ενδυνάμωση της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Χάρηκα που είδα το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για τις ευκαιρίες που υπάρχουν από τον μετασχηματισμό του τομέα υγείας της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας τόσο στον τομέα της ψηφιακής υγείας όσο και τον τομέα των φαρμάκων» σημείωσε ο ίδιος.

« Έμπνευση από διεθνείς πρακτικές, όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας»

Η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι οι πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας εστιάζουν κατά τα 3/4 στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας αντί για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αποδεικνύουν πως η προληπτική φροντίδα είναι πιο αποτελεσματική και πιο ανθρώπινη. «Στην Ελλάδα ακολουθούμε ένα παρόμοιο μονοπάτι, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας. Προγράμματα όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “Προλαμβάνω” και η Εθνική Δράση για την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που για πρώτη φορά έχει η χώρα μας, είναι κομβικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η έμπνευση από διεθνείς πρακτικές, όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας, μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθειά μας να βάλουμε την πρόληψη και τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο της πολιτικής μας» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ.  Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της Υγείας. Μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση των σύγχρονων υγειονομικών προκλήσεων.

Για τα άτομα που χρήζουν μακροχρόνια νοσηλευτική φροντίδα

Ενώ, ο κ. Βαρτζόπουλος εξήγησε ότι στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει  στον τομέα της ψυχικής υγείας στην χώρα μας καθώς και στις οργανωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει ο νόμος για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης.

Παρουσίασε επίσης πώς ο νέος Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων θα διασυνδέσει όλες τις κατακερματισμένες υπηρεσίες και θα παρέχει ολιστικές υπηρεσίες στα εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, αναφέρθηκα στη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζουμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στα άτομα που χρήζουν μακροχρόνια νοσηλευτική φροντίδα και υποστήριξη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε και το ΕΚΑΒ, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ τελευταίος τους σταθμός ήταν η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία ELPEN.