Skip to main content

Μικροβιακή αντοχή: 1,6 τρισ. ευρώ το παγκόσμιο ετήσιο κόστος

Ευθύνεται για περίπου 35.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ

Σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας αναφέρθηκε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά στις 18 Νοεμβρίου, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εντείνουν όλα τα κράτη-μέλη τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν το βαθύ ανθρώπινο κόστος της σε ασθενείς, οικογένειες και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των καιρών μας, με απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο κόστος, αφού ευθύνεται για περίπου 35.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ και χωρίς επείγουσα δράση, θα μπορούσε να προκαλέσει σχεδόν 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050.

Τρομακτικό, επίσης, είναι και το οικονομικό κόστος για τον κόσμο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ έως το 2050, όπως εξήγησε η επίτροπος Υγείας.

Σύμφωνα με την κα Κυριακίδη, η ΕΕ λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Πέρυσι, η ΕΕ έθεσε σαφείς στόχους για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν την AMR έως το 2030 και το πρόγραμμα EU4Health παρέχει οικονομική υποστήριξη για να τα βοηθήσει να εφαρμόσουν βασικές πολιτικές για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Επιπλέον, αυξήθηκε η υποστήριξη στην έρευνα για την καταπολέμηση της και προτάθηκαν κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που είναι τόσο απαραίτητα στη φαρμακευτική μας μεταρρύθμιση.

Στη διεθνή σκηνή, η ΕΕ στηρίζει τη δέσμευση του ΟΗΕ να μειώσει τους παγκόσμιους θανάτους που σχετίζονται με την AMR κατά 10% έως το 2030. «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την πολιτική βούληση και τη δυναμική που είδαμε στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας και δέσμευσης μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της», σημείωσε η κα Κυριακίδη, συμπληρώνοντας: «Αυτές οι αποφασιστικές ενέργειες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής One Health της ΕΕ, η οποία θέτει αυστηρά όρια στα αντιβιοτικά στη γεωργία και την τροφική μας αλυσίδα, υποστηρίζει την καινοτομία στην κτηνιατρική και υποστηρίζει νέους τρόπους παρακολούθησης των υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο περιβάλλον μας».

«Η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής και επενδύσεων, όσο κρίσιμο κι αν είναι. Καθένας από εμάς έχει επίσης έναν ρόλο να παίξει στην καταπολέμησή της. Αυτό περιλαμβάνει την υπεύθυνη χρήση – για εμάς και τα παιδιά μας – αντιβιοτικών, καθώς και βασικά μέτρα υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων. Μαζί, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και κάνοντας συνειδητές επιλογές, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αύξησης και του αντίκτυπου της μικροβιακής αντοχής», επεσήμανε κλείνοντας η επίτροπος κα Κυριακίδη.