Skip to main content

Στον πρωθυπουργό οι φαρμακευτικές για το clawback

«Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι πλέον ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία»

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν οι φαρμακευτικές μέσω του PhARMA Innovation Forum (PIF) και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει λόγω των μη βιώσιμων γι’ αυτούς υποχρεωτικών επιστροφών.

Οι 28 φαρμακευτικές μόλις έλαβαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου 2023, και οι υποχρεωτικές επιστροφές που τις βαρύνουν λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Όσο για την πρόταση της κυβέρνησης για επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 με 20 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ απέχουν σύμφωνα με τους ίδιους, πολύ από τη λύση του προβλήματος.

Στην καλύτερη των προβλέψεων, η ελάχιστη αυτή παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης θα διατηρήσει το ύψος του clawback κοντά στο 80% για το 2023. Ωστόσο, τα ύψη των επιστροφών πλέον ενδέχεται να είναι σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι πλέον ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Τα υπέρογκα ύψη των αυτόματων επιστροφών καθιστούν όπως λένε, την κυκλοφορία νέων φαρμάκων οικονομικά μη-βιώσιμη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών αλλά και στην ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες.

Οι εταιρείες ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024 ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και στην έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά.