Skip to main content

Σε βάθος 10ετίας οι έλεγχοι για απάτες κατά ΕΟΠΥΥ

Ο Οργανισμός έχει ζητήσει τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και νέα συστήματα ελέγχου της ΗΔΙΚΑ ήρθαν στο φως οι πρόσφατες εικονικές συνταγογραφήσεις, με τον εντοπισμό τουλάχιστον 100 περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι έλεγχοι για εικονικές συνταγογραφήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις θα επεκταθούν σε βάθος 10 ετών.

Στην ΗΔΙΚΑ πλέον λειτουργούν νέα συστήματα ελέγχου και πλέον οι παραβατικές συμπεριφορές είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν. Μόνο το οκτάμηνο του 2024 οι συγκεκριμένοι γιατροί που πρόσφατα αποκαλύφθησαν συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια και εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη  διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, «θα γίνουν καταλογισμοί ώστε το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω τα χαμένα χρήματα, ενώ απαγορεύτηκε σε φαρμακοποιούς που εμπλέκονται σε υπερσυνταγογραφήσεις η εκτέλεση συνταγών για 6-12 μήνες. Πρόσφατα διακόπηκε η συνταγογράφηση σε πέντε γιατρούς, λόγω παραβάσεων στην ορθή συνταγογράφηση, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις άνω των 2.500.000 ευρώ και γίνεται επεξεργασία νέων υποθέσεων.

Επιπλέον, ο Οργανισμός έχει ζητήσει τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση υποθέσεων με ισχυρές ενδείξεις απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό που γίνεται σήμερα σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι η ψευδής εκτέλεση, αναφέρει η κ. Καρποδίνη. Συγκεκριμένα, «ο ΕΟΠΥΥ παίρνει αναδρομικά από τα μηχανήματα των διαγνωστικών κέντρων τα λεγόμενα pacs. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα που τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να διατηρούν με αρχειοθέτηση εικόνων οι οποίες ουσιαστικά αποδεικνύουν εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει σύγκριση των παραπεμπτικών που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί με το αποτέλεσμα μίας εξέτασης. Σχετικά με τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, αποστέλλονται κάθε μήνα ενημερωτικά σημειώματα σε 34.000 γιατρούς», αναφέρει η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Καρποδίνη υπογραμμίζει ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι που εστιάζουν σε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης. Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχος γίνεται και σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισάγει ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης & Εκκαθάρισης (ERP) SAP, ενώ θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, όπως μηχανική μάθηση και επιχειρηματική ευφυΐα, για την επεξεργασία δεδομένων.

Ο φάκελος του ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ ενημερώνεται και τα στοιχεία στέλνονται στην ΗΔΙΚΑ ώστε να αφαιρεθούν από το μητρώο του. Υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ