Skip to main content

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημιά

Θα γίνουν καταλογισμοί ώστε το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω τα χαμένα χρήματα - Απαγορεύτηκε σε φαρμακοποιούς που εμπλέκονται η εκτέλεση συνταγών για 6-12 μήνες

Τεράστιο οικονομικό βάρος έχει επιφέρει η παράνομη υπεροσυνταγογράφηση 100 γιατρών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ελέγχους που διεξήγαγε το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ. Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1630 τεμάχια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όμως αν αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου (δηλαδή για 10 χρόνια), τότε φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα

  • Παθολόγος (Γλυφάδα) συνταγογράφησε 221 σκευάσματα 1.621 τεμαχίων σε συγγενή πρώτου βαθμού.
  • Παθολόγος (Μυτιλήνη) συνταγογραφούσε μόνο βράδυ 705 σκευάσματα 1.818 τεμαχίων σε συγγενείς και στον εαυτό του/ης.
  • Καρδιολόγος (Νέα Μηχανιώνα) συνταγογράφησε σε 2 αλλοδαπούς 500 σκευάσματα 925 τεμαχίων.
  • Γενικός ιατρός (Μυτιλήνη) συνταγογράφησε 258 σκευάσματα 704 τεμαχίων σε συγγενή.
  • Παθολόγος (Αθήνα) συνταγογράφησε σε 1 ασθενή 362 σκευάσματα 686 τεμαχίων.
  • Παιδίατρος (Θεσσαλονίκη) συνταγογράφησε σε 4 παιδιά αθλητικού συλλόγου 300 σκευάσματα 1.350 τεμαχίων.
  • Ψυχίατρος (Αθήνα) συνταγογράφησε σε 10 ασθενείς 450 φάρμακα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπεδικός (Πάτρα) συνταγογράφησε σε 4 ασθενείς 320 σκευάσματα 1.760 τεμαχίων.
  • Δερματολόγος (Ηράκλειο) συνταγογράφησε 275 φάρμακα 1.500 τεμαχίων.
  • Γυναικολόγος (Λάρισα) συνταγογράφησε 200 σκευάσματα 1.100 τεμαχίων.

Ο έλεγχος για τους συγκεκριμένους ιατρούς θα επεκταθεί έπειτα από αυτά τα ευρήματα για τα έτη 2014-2024, που είναι εφικτό λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το πρώτο μέτρο που έλαβε το υπουργείο Υγείας είναι να μπλοκάρει τη συνταγογράφησή τους, όμως, όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτό δεν φτάνει, γι’ αυτό δόθηκαν τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο.

Θα γίνουν καταλογισμοί ώστε το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω τα χαμένα χρήματα, ενώ απαγορεύτηκε σε φαρμακοποιούς που εμπλέκονται στο σύστημα η εκτέλεση συνταγών για 6-12 μήνες. Οι ποινές αυτές είναι διοικητικές και θα συνεχίσουν και δικαστικές διαδικασίες.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι, ενώ έχουμε πάνω από 10 χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σοβαρό θέμα με υπεροσυνταγογραφήσεις οι οποίες εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και ανάγκασαν τις εταιρείες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά υποχρεωτικές επιστροφές, όλα αυτό το διάστημα ουδείς έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να κάνει ενδελεχή έλεγχο του ποιος φορτώνει το σύστημα και για ποιο λόγο.

Όσον αφορά τις εξετάσεις, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ κατέστησαν σαφές ότι έχουν μπει και αυτές στο μικροσκόπιο, παρόλο που δεν είναι το ίδιο εύκολος ο έλεγχος όπως στο φάρμακο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο επόμενο έτος θα ολοκληρωθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.