Skip to main content

Win Medica: Σε φάση μετασχηματισμού

Ο πρόεδρος της Win Medica Δημήτρης Τρύφων

Η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσιο στην περιοχή της Τρίπολης

Νέα μορφή λαμβάνει μία από τις μεγάλες φαρμακευτικές της χώρας μας, η Win Medica, η οποία, από αμιγώς εμπορική μετατρέπεται σε βιομηχανική.

Μια εταιρεία με κύκλο εργασιών τα 120 εκατ. ευρώ το 2024 θα ακολουθήσει ένα παραγωγικό μοντέλο ενώ θα συμπεριλάβει και τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, διότι το καθαρά εμπορικό μοντέλο δεν είναι ιδιαίτερα βιώσιμο. Να θυμίσουμε ότι η Win Medica είναι μία από τις ελληνικές βιομηχανίες που κατασκευάζει εργοστάσιο στην περιοχή της Τρίπολης.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Τρύφων επεσήμανε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν Αύγουστο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του 2025. Αδειοδοτημένο το εργοστάσιο υπολογίζεται να είναι το καλοκαίρι του 2025 και το ίδιο φθινόπωρο θα γίνουν τα εγκαίνια. Η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει 30 εργαζόμενους και αναμένεται να φτάσει τα 200 άτομα. Στο νέο εργοστάσιο θα παράγονται υψηλής τοξικότητας φάρμακα για ογκολογία, αιματολογία κ.λπ. ενώ θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας για τα κυτταροτοξικά φάρμακα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη της αυτάρκειας κάθε χώρας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αύξησε κατά 60% τις εξαγωγές της την περίοδο αυτή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα εργοστάσια γενοσήμων per capita».

Ο CEO της Win Medica Χρ. Σωτηρίου.

Η επένδυση ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ και θα φτάσει να παράγει 500 εκατ. δισκία ετησίως όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Σωτηρίου. Όμως, όπως είπε ο κ. Σωτηρίου, με τα υπέρογκα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών που ξεπέρασαν το 80% η εταιρεία έχει «χτυπηθεί» πολύ αλλά, η μη εξάρτησή της από ένα και μόνο κανάλι διανομής, όπως από τα νοσοκομεία, της παρέχει μια κάποια ασφάλεια. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας τετραπλασιάστηκε από το 2017 μέχρι το 2024 ωστόσο αυξήθηκαν και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebate) φτάνοντας τα 170 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνο τα 110 εκατ. ευρώ είναι clawback και ένα μέρος εξ αυτών 65 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στο επενδυτικό clawback για την ανέγερση του εργοστασίου. Όμως μόνο το 50% των 65 εκατ. ευρώ (δηλαδή 32,5 θα αφαιρεθούν λόγω του RRF). Το υπόλοιπο ποσό θα το βάλει η εταιρεία από ιδία κεφάλαια ή από δανισμό.