Το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα καταδεικνύει την διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι ένας «λανθασμένος» κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται. Και ζητά άμεσα συνάντηση μαζί του προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων και να βρεθεί άμεσα μια λύση.
Ο ΣΦΕΕ διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του.
«Η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα» τονίζει ο ΣΦΕΕ.
Η επιστολή
Ακολουθεί η επιστολή ΣΦΕΕ προς τον πρωθυπουργό:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή μας σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία καθώς και την αγωνία μας για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα. Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%.
Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του. Τόσο προεκλογικά όσο και πριν από 6 μήνες στην συνάντησή σας με τους Προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας, δεσμευθήκατε για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Το πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα καταδεικνύει την διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται. Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του; Η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;
Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, που βαίνει χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών. Η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων και να βρεθεί άμεσα μια λύση .
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ
Αναγνωστάκης Δημήτρης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ-Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Boehringer-Ingelheim
Γιαννουλέας Παναγιώτης, Μέλος ΔΣ-Γενικός Διευθυντής Lavipharm
Zanetti Cornelia, Μέλος ΔΣ- Γενική Διευθύντρια Takeda
Jakoncic Agata, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ- Πρόεδρος MSD
Μπερμπεριάν Κυριάκος, Μέλος ΔΣ ΣΦΕΕ-Γενικός Διευθυντής Genesis Pharma
Παναγούλιας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ- Αντιπρόεδρος VIANEX
Παπαγιάννης Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ-Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Novartis
Παπαδημητρίου Ολύμπιος, Πρόεδρος ΣΦΕΕ-Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk
Σωτηρίου Χρήστος, Ταμίας ΣΦΕΕ- Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος WinMedica
Φιλιώτης Σπύρος, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ-Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly
Χειμώνας Μιχάλης, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ
Χουλιάρα Έλενα, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ- Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca»