Skip to main content

Αύξηση στον προϋπολογισμό της Υγείας το 2025

(Φωτ.EUROKINISSI)

Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κατά 226 εκατ. ευρώ

Δημόσια νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι οι «τυχεροί» τομείς που θα λάβουν αύξηση χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προβλέπει αύξηση στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κατά 226 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.

Επίσης, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 4.154 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 238 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 226 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προορίζεται για τη αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λόγω της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες, επίσης για την ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και τέλος για την κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους. Αντίστοιχα, τα έξοδα σε δεδουλευμένη βάση προβλέπεται να ανέλθουν σε 3.844 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 83 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη βασίζεται στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται εν μέρει από τις εκτιμώμενες εξοικονομήσεις της ΕΚΑΠΥ η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα νοσοκομεία.

Επιπρόσθετα προβλέπεται αύξηση 198 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παρόχων υγείας) του ΕΟΠΥΥ καθώς και 300 εκατ. για την κάλυψη της δαπάνης του clawback για τα φάρμακα.

Στο προσχέδιο καταγράφεται και η ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ μέσω της αύξησης της αποζημίωσής τους για εφημερίες κατά 20% από 01.01.2024 με κόστος 45 εκατ. ευρώ καθώς και μέσω της θέσπισης από τον Σεπτέμβριο 2024 αυξημένου κινήτρου προσέλκυσης και σε άγονες περιοχές, με κόστος 5 εκατ. ευρώ για το 2024 και 16 εκατ. ευρώ για το 2025. Επιπλέον, από 01.01.2025 θεσπίζεται η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.