Skip to main content

Νόμπελ Ιατρικής: Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το βραβείο για την ανακάλυψη του microRNA

Illustration: Niklas Elmehed/ X/ @NobelPrize

Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τον τρόπο ρύθμισης της δραστηριότητας των γονιδίων

Στους Αμερικανούς επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του microRNA.

Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων, οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τον τρόπο ρύθμισης της δραστηριότητας των γονιδίων.

«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Τα microRNA (miRNA) παίζουν έναν βασικό ρόλο ως ρυθμιστές πολλών κυτταρικών λειτουργιών μέσω της μέτα-μεταγραφικής καταστολής κωδικών γονιδίων.

Η σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια για το ρόλο των microRNA έχει οδηγήσει στην ανάγκη σχεδίασης και ανάπτυξης τραπεζών δεδομένων microRNA και υπολογιστικών προγραμμάτων για την ανάλυση της λειτουργίας τους.

Η ταυτοποίηση των miRNAs έχει αξιολογηθεί για την ανίχνευση ανθρώπινων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Η έκφραση miRNA σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος έχει μελετηθεί ως πιθανός βιοδείκτης για διαφορετικές νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση.

naftemporiki.gr