Skip to main content

Η Ελλάδα υψηλά στην απορρόφηση πόρων για την Υγεία

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROIKINISSI

Για το clawback, ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα έχει διαμορφωθεί ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον

Η μείωση του clawback στο φάρμακο, η ανάγκη να γίνει η Ευρώπη φιλοεπενδυτική και το αυξημένο κόστος της καινοτομίας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικούς προόδους, ανέβηκε στον τομέα απορρόφησης πόρων 10 θέσεις στον ευρωπαϊκό πίνακα για την καινοτομία και έχει γίνε πρώτη στην Ευρώπη. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι φαρμακευτική καινοτομία κοστίζει και κατά μείζονα λόγο δεν παράγεται στην Ελλάδα. Επομένως, είναι ένα ακριβό και εισαγόμενο προϊόν, το οποίο πρέπει να χωρέσει μέσα σε κλειστούς περιορισμούς με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Και η τάση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης που κατά γενική ομολογία θα αλλάξει το τοπίο στις νέες θεραπείες και κατ’ επέκταση στα συστήματα υγείας.

Για το clawback

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και πολιτείας ανακοίνωσε ότι θα είναι 3τές με ορίζοντα το 2027. Όπως είπε, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη που θα διαμορφώσει στην αγορά ένα περιβάλλον πιο ανοικτό για να εισέλθουν περισσότερες καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα.

Για το δυσβάσταχτο clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026 θα έχει διαμορφωθεί ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, με κεντρικό στόχο τη σύγκλιση των επιστροφών στο retail με το νοσοκομειακό clawback και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη επεσήμανε ότι αν δεν κλείσει η ψαλίδα μεταξύ επιστροφών και καινοτομίας θα έχουμε πρόβλημα στην εισχώρηση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης προβλεψιμότητας με εγγύηση βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις καθώς και του να βρεθεί ένα μοντέλο που θα θέτει όρια στο ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Κωστόπουλος, λέγοντας το σύμφωνο πλαίσιο μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας – πολιτείας θα θωρακίσει την αγορά για να γίνει πιο αποτελεσματική. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα επόμενα 100 χρόνια θα δούμε σημαντικές εξελίξεις και η Υγεία μπορεί και πρέπει να έχει ένα πιο δομικό ρόλο στις πολιτικές που λαμβάνονται.