Skip to main content

Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος

Tα τελευταία τριάντα χρόνια, η αναγκαιότητα για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι

Πρόοδοι στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του έργου «Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι – ΝΟΣΠΙ» για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγείας (Ο.ΔΙ.Π Υ ), επισημάνθηκαν στην ημερίδα του Ο.ΔΙ.Π.Υ. την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χ. Φείδας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Σ. Τριαρίδης και η πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου.ΗΛΙΚΙΩΜΕ

Τον συντονισμό είχε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Ελευθέριος Θηραίος, ενώ συμμετείχαν και οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές 3ης και 4ης ΥΠΕ, όπως και στελέχη νοσοκομείων, προκειμένου να ενημερωθούν για αυτήν την δράση, που φιλοδοξεί να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, τα τελευταία τριάντα χρόνια, η αναγκαιότητα για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) και, ιδιαίτερα, των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Το Υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΔΙ.Π.Υ, ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, ξεκινά τη πιλοτική εφαρμογή και παραγωγική λειτουργία 12 Κέντρων Αναφοράς, με σταθμό εκκίνησης την Γ Παιδιατρική Κλινική στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, όπου εδώ και δεκαπέντε χρόνια παρακολουθούνται περισσότερα από 250 παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα και προβλήματα υγείας. Στόχος του έργου είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης φροντίδας στους ασθενείς, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα.

Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι

Όπως εξηγεί ο Ο.ΔΙ.Π.Υ., ως Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ-Hospital at Home), ορίζεται κάθε μορφή ιατρονοσηλτευτικής υποστήριξης ασθενών στο σπίτι τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση σταθερής κατάστασης της υγείας τους, την αποθεραπεία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, σε ασφαλείς συνθήκες ανάλο γες της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά έχοντας ταυτόχρονα μια ψυχολογική σταθερά, αυτήν του προσωπικού τους χώρου.

Η ΝΟΣΠΙ οργανώνεται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία και αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά, σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαραίτητα κριτήρια, να συνεχίσουν την νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.

Τα προγράμματα των ΝΟΣΠΙ στελεχώνονται από μια πολυεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες του γιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολό γου και κοινωνικού λειτουργού. Η ευθύνη των ιατρικών αποφάσεων παραμένει στους θεράποντες γιατρούς του Νοσοκομείου αναφοράς, με εξασφαλισμένη την δυνατότητα άμεσης εισαγωγής στο νοσο κομείο, στην περίπτωση που η κατάσταση υγείας τους ασθενούς επιδεινωθεί.