Η παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων σε νέους γιατρούς, οι οποίοι θα επιλέξουν ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και τόνισε ότι από 1.1.2025 δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ στους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν γενική ιατρική ή παθολογία ως ειδικότητα. το ποσό θα δίνεται σε δύο δόσεις:
- 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα,
- 10.000 με την ολοκλήρωση της.
Ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας
Προανήγγειλε, δε, τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, καθώς και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής με τα νησιά.
Επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν μισό εκατ. παιδιά
Επίσης, προανήγγειλε την αύξηση του αριθμού των παιδιάτρων, με στόχο να καλυφθεί σε πρώτη φάση το ένα τρίτο των παιδιών (500.000 παιδιά).
Αφού υπενθύμισε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά η β’ φάση για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του εντέρου, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι εντός ημερών θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και της γρίπης, που θα είναι εφικτός και στα φαρμακεία.
Και σε ιδιωτικά νοσοκομεία με μηδενική συμμετοχή τα απογευματινά χειρουργεία
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. «Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε. Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στάθηκε στα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς σε άγονες περιοχές. Όπως είπε, το επίδομα τριπλασιάζεται για τις πιο δύσκολες περιοχές και θα φτάνει τα 300 ευρώ, ενώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη, θα υπάρχει περαιτέρω διπλασιασμός. Άρα, όπως τόνισε, η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκαν επίσης στο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, για αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, το έθεταν ως ένα από τα κυριότερα αιτήματά τους. Τώρα, λένε ότι είναι ψίχουλα. Τότε μας ζητούσαν ψίχουλα;».
Επικαλούμενη σχετικά η στοιχεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση 10% στο υγειονομικό προσωπικό τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περισσότερο προσωπικό από ό,τι το 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια κυρίως, καθώς και τμήματα νοσοκομείων, που παρουσιάζονται προβλήματα. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες χώρες.
Αδ. Γεωργιάδης: Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα, όπως και κάθε σύστημα που είναι τόσο πολύπλοκο, ωστόσο όπως τόνισε, «είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ, όταν υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού».
Επεσήμανε ότι καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται στις δομές του ΕΣΥ 80.000 άνθρωποι, με τις επισκέψεις σε ετήσια βάση να φτάνουν τις 25 εκατ. «Ελλείψεις ασφαλώς και υπάρχουν» τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «έχουμε μεγαλύτερο προσωπικό από το 2019. Είναι τελείως παράλογο τότε να λένε κάποιοι ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά, ενώ τώρα άσχημα».
«Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής, έχουμε τεράστια μέριμνα και αγωνία για το ΕΣΥ» υπογράμμισε και τόνισε ότι «πρέπει να αντισταθούμε γιατί είναι άδικο για το ΕΣΥ να απαξιώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ παρουσιάζει καθημερινά χιλιάδες επιτυχίες, αλλά και είναι επικίνδυνο να έχουμε τον φόβο αν κάτι μας συμβεί θα είμαστε μόνοι και αβοήθητοι. Το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο και αβοήθητο».