Skip to main content

Εορτασμός παγκόσμιου μήνα νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη

Πάσχουν περίπου 206.000 Έλληνες

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν περίπου 206.000 Έλληνες (στοιχεία 2019 της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer-ADI).

Στη χώρα μας περίπου 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε ν’ αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer, η Alzheimer Ελλάς στη Θεσσαλονίκη προγραμμάτισε την Τετάρτη 18/09 από τις 09:00 ως τις 14:00 ενημερωτική δράση και διενέργεια δωρεάν τεστ μνήμης στην πλατεία της Χ.Α.Ν.Θ. σε συνεργασία με το City College  και την Χ.Α.Ν.Θ. καθώς επίσης, συμμετοχή με ενημερωτικό stand στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Νεολαίας “Connected we stand” το Σάββατο 21/09 στις 11:00-21:00 στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer η Alzheimer Ελλάς στη Θεσσαλονίκη καλεί όλους να συμμετέχουν στην κεντρική εκδήλωση, «Μιλάμε για την άνοια με τους ειδικούς», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/09 (18:00-20:00) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης). Εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες υγείας θα μιλήσουν για τη νόσο και θ’ απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Στόχοι της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την άνοια και η καταπολέμηση του στίγματος που, δυστυχώς, περιβάλει ακόμα τη νόσο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Θ’ ακολουθήσει σύντομος περίπατος μνήμης-memory walk, ο οποίος θα καταλήξει στις φωταγωγημένες, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.