Skip to main content

88η ΔΕΘ: Η ατζέντα της επόμενης μέρας στον τομέα της Υγείας

Η ατζέντα της Υγείας παραμένει πρόκληση για την κυβέρνηση, με τη μείωση των δαπανών να αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι

Παρ’ όλες τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, το σύστημα ανοιχτής συνταγογράφησης και αυτό του κλειστού προϋπολογισμού δεν είναι συμβατά, οι υποχρεωτικές επιστροφές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και οι δομές υγείας λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Μερικές από τις προκλήσεις είναι: 

*Μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπήρξε μείωση 1,42% στις δαπάνες του ΕΣΥ παρά την αύξηση των χειρουργείων.

*Αύξηση τιμών στα φάρμακα. Αυξήθηκαν περισσότερα από 800 σκευάσματα έτσι ώστε να σταματήσουν οι ελλείψεις.

*Rebate & Clawback. Ο μεγάλος στόχος είναι η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200 – 300 εκατ. μέσα στο 2024.

*Αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων. Θα βοηθήσει στη μείωση της δαπάνης φαρμάκου για να μένουν χρήματα για τα νέα καινοτόμα.

*Ταμείο Καινοτομίας. Θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025 ως ξεχωριστό κανάλι στον προϋπολογισμό.

*Ψηφιοποίηση της Υγείας. Προχθές υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις έργου, ύψους 50 περίπου εκατ. ευρώ, για διασύνδεση των δομών.

*Προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Μας λείπουν περίπου 15.000 νοσηλευτές και άλλοι τόσοι ιατροί. Το υπουργείο έχει εξαγγείλει ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε ταυτόχρονες προσλήψεις και από τις δύο μεγάλες προσκλήσεις (του ’21 και του ’24), που είναι στο σύνολο πάνω από 4.000 νοσηλευτές και 6.000 γιατρούς.

*Κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές σε άγονες περιοχές. Νέο επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, και θα κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

*Απογευματινά χειρουργεία. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

*Μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης – φαρμακοβιομηχανίας. Μέσα στο 2024 αναμένεται υπογραφή συμφωνίας.

*Νέες διοικήσεις νοσοκομείων. Οι προσκλήσεις αναμένονται μέχρι τον Νοέμβριο.

*Στελέχωση ΕΚΑΒ. Ανανέωση του στόλου και πρόσληψη 600 μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ και άλλων 500 από το υπουργείο Εσωτερικών.

*Online παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων. Τέθηκε σε εφαρμογή και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Όλες οι εξελίξεις από τη ΔΕΘ