Skip to main content

Γιατί έγιναν αυξήσεις από 1% έως 400% στα φάρμακα

Η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη για να μην εξαφανιστούν φάρμακα από την αγορά

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν στο εξής να βάλουν οι ασφαλισμένοι μετά την αναπροσαρμογή τιμών σε περισσότερα από 900 σκευάσματα που έκανε το υπουργείο Υγείας από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, πολλά φάρμακα κυκλοφορούσαν σε τιμές κάτω από το κόστος τους, με αποτέλεσμα να έχουμε χρόνιες ελλείψεις ή ακόμα και αποσύρσεις από την αγορά. H προσαρμογή τιμών έγινε με αυστηρά κριτήρια σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Κινδύνευαν να εξαφανιστούν από την αγορά

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με τις νέες τιμές έγινε ουσιαστικά μια διόρθωση σημαντικών στρεβλώσεων των προηγούμενων Δελτίων Τιμών Φαρμάκων, γιατί είχαν λάβει τιμές κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ή είχαν παραμείνει σε παλιές, εξαιρετικά χαμηλές τιμές και κινδύνευαν να «εξαφανιστούν» από την αγορά ή να επανέλθουν με άλλη ονομασία ή συσκευασία κατά πολύ ακριβότερα.

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, όμως θα κρατήσει στην αγορά παλιά, δοκιμασμένα και φθηνά ακόμα σκευάσματα, για να μην αντικατασταθούν με νέα ακριβότερα.

Τα αιτήματα των φαρμακευτικών και οι αυξήσεις

Να θυμίσουμε ότι τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στον ΕΟΦ από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακοβιομηχανίες αφορούσαν 1.242 κωδικούς με πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα των οποίων οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές.

Σε 923 από αυτά έγινε αύξηση τιμής, στα περισσότερα εξ αυτών δε η αύξηση κυμαίνεται από 1% μέχρι 400%.

  • Για παράδειγμα, φάρμακο παθήσεων αίματος και θρέψης που φτάνει στον καταναλωτή στο 1,42 ευρώ θα ανέλθει στο 1,65 ευρώ.
  • Το Lasix από 1,35 ευρώ στο 1,89 ευρώ, το T3 από 1,59 ευρώ στα 4,79 ευρώ, το Μilithin από 2,85 ευρώ στα 5,22 ευρώ.
  • Το ογκολογικό σκεύασμα Etoposide, του οποίου η έλλειψη από την αγορά συζητήθηκε πολύ τελευταία, αυξήθηκε από 8,11 ευρώ στα 22,88 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι πολυεθνικές, ενώ τα είχαν αποσύρει, όπως για παράδειγμα το Etoposide, τα επαναφέρουν στα φαρμακεία.