Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Η Μαδρίτη στέλνει 500.000 εμβόλια στην Αφρική

Θα δωρίσει το 20% των αποθεμάτων της - Δουλεύουμε στα «τυφλά» λένε Αφρικανοί επιστήμονες

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει 500.000 δόσεις εμβολίων σε πολλές χώρες της κεντρικής Αφρικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία της mpox.

«Η Ισπανία ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα δωρίσει το 20% των αποθεμάτων της, δηλαδή 100.000 αμπούλες που αντιστοιχούν σε 500.000 δόσεις εμβολίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Με αυτές τις δόσεις είναι δυνατόν να εμβολιαστούν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι, επειδή το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στην κεντρική Αφρική, «είναι σημαντικό να δράσουμε σε αυτήν την περιοχή για να περιορίσουμε» την εξάπλωση της ασθένειας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιες χώρες ή πότε θα σταλούν τα εμβόλια.

«Μην κρατάτε εμβόλια όπου δεν υπάρχει πρόβλημα»

Η Ισπανία προέτρεψε επίσης τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δωρίσουν το 20% των αποθεμάτων τους και «να μην κρατούν τα εμβόλια εκεί όπου δεν υπάρχει πρόβλημα» γιατί «αυτό δεν έχει νόημα».

Υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι

Ο ιός αλλάζει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και συχνά σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν έχουν τη χρηματοδότηση ούτε τον εξοπλισμό για να τον παρακολουθήσουν αποτελεσματικά, λένε επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι για τον ίδιο τον ιό, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και το πώς μεταδίδεται, κάτι που περιπλέκει την απάντηση, είπαν στο Ρόιτερς έξι επιστήμονες στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δουλεύουμε στα τυφλά»

Το Κονγκό είχε φέτος περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox των στελεχών clade 1 και clade 1b και 615 θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Υπήρξαν επίσης 222 επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους clade 1b τον περασμένο μήνα σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, συν από ένα κρούσμα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη, σε πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Αφρική.

«Ανησυχώ ότι στην Αφρική δουλεύουμε στα τυφλά», δήλωσε ο δρ. Ντίμι Ογκόινα, ειδικός στις μεταδοτικές νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την mpox. Είχε κρούσει πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου το 2017 για ενδεχόμενη σεξουαλική μετάδοση της mpox, κάτι που έχει σήμερα αποδειχθεί.

«Δεν κατανοούμε πολύ καλά το ξέσπασμα της νόσου το οποίο αντιμετωπίζουμε και, αν δεν το κατανοήσουμε πολύ καλά, θα δυσκολευθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε όρους δυναμικής μετάδοσης, σοβαρότητας της νόσου, παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο από τη νόσο», δήλωσε ο Ογκόινα. «Και ανησυχώ για το γεγονός ότι ο ιός μοιάζει να μεταλλάσσεται και να παράγει νέα στελέχη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το στέλεχος clade 2b στη Νιγηρία χρειάσθηκε πέντε χρόνια ή και περισσότερο για να εξελιχθεί αρκετά ώστε να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας το ξέσπασμα του 2022. Το στέλεχος clade 1b έκανε το ίδιο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.