Skip to main content

Καρκίνος του πνεύμονα: Η πρώτη δοκιμή εμβολίου mRNA – Πώς λειτουργεί, ποιες οι προσδοκίες

REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

Άρχισε η πρώτη δοκιμή του εμβολίου της BioNTech σε 7 χώρες

Η ιατρική κοινότητα άρχισε τις δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA στον κόσμο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς σε 7 χώρες, με τους ειδικούς μιλούν για «ρηξικέλευθες» δυνατότητες και να εκφράζουν ελπίδα ότι θα μπορέσει να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το εμβόλιο της BioNTech

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, που καθοδηγεί το σώμα να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια να τα αποτρέψει από το να επανέλθουν. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech (της γερμανικής εταιρείας που ανέπτυξε από κοινού με την Pfizer το εμβόλιο για τον Covid), το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη ανθρώπινη μελέτη του BNT116, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έξι τοποθεσίες, που βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία, με τον πρώτο ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο να έχει την αρχική του δόση την Τρίτη.

130 ασθενείς στην δοκιμή – Τι περιμένουμε

Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς – από το πρώιμο στάδιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, έως το τελευταίο στάδιο της νόσου ή τον υποτροπιάζοντα καρκίνο – θα εγγραφούν για να κάνουν το έμφραγμα παράλληλα με την ανοσοθεραπεία. Περίπου 20 θα είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια Covid-19, και λειτουργεί παρουσιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα δείκτες όγκου από το NSCLC για να προετοιμάσει το σώμα για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στον καρκίνο, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Τώρα εισερχόμαστε σε αυτήν την πολύ συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο University College London NHS Foundation Trust (UCLH), που είναι επικεφαλής της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώτος Βρετανός που έκανε το εμβόλιο

Ο Janusz Racz, 67 ετών, από το Λονδίνο, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαγνώστηκε τον Μάιο και αμέσως μετά ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να λάβει μέρος στη δοκιμή. «Είμαι και εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης – ειδικά στην ιατρική – έγκειται στο ότι οι άνθρωποι συμφωνούν να εμπλακούν σε τέτοιες έρευνες», είπε.

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, γιατί είναι μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς που μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο. Και επίσης, μπορώ να γίνω μέρος της ομάδας που μπορεί να παρέχει απόδειξη της ιδέας αυτής της νέας μεθοδολογίας και όσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, θα σωθούν περισσότεροι άνθρωποι».

Ο Racz έλαβε έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών σε διάστημα 30 λεπτών στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του UCLH την Τρίτη. Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικούς κλώνους RNA. Θα κάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι συνεχόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.