Skip to main content

Ο ιός Mpox εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό στην Αφρική

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Σύμφωνα με τον CDC, κρούσματα Mpox έχουν πλέον αναφερθεί συνολικά σε 12 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης

O ιός Mpox εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε αρκετές αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας της Αφρικανικής Ένωσης (CDC).

Καπου 1.200 ύποπτες ή επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με τρία διαφορετικά στελέχη του Mpox, συμπεριλαμβανομένου του ανησυχητικού 1b, εντοπίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον CDC, κρούσματα Mpox έχουν πλέον αναφερθεί συνολικά σε 12 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (AU). Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 541 θάνατοι.

Οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν ήδη σημαντικά περισσότερα κρούσματα Mpox σε σχέση με το σύνολο του περασμένου έτους. Ο ιός αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 18.737 κρούσματα στην Αφρική. Αυτό είναι ήδη σημαντικά περισσότερα από τα 14.383 κρούσματα το 2023.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα  για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η ασθένεια, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Εκτός από την πιο πρόσφατη μετάλλαξη, ανησυχούμε επίσης για το γεγονός ότι η ασθένεια εμφανίστηκε στους προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από την Γκόμα, όπου οι άνθρωποι ζουν σε κοντινή απόσταση και η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα», λέει η Τζάσμιν Μπέχρεντς, παγκόσμια ειδικός υγείας  στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού την Τετάρτη λόγω των νέων εστιών Mpox στην Αφρική και της εμφάνισης της πιθανώς πιο επικίνδυνης παραλλαγής 1b . Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι αρχές σε όλο τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικές. Η ασθένεια, γνωστή εδώ και δεκαετίες ως ευλογιά των πιθήκων, μπορεί να μεταδοθεί από ζώα, αλλά και από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλύκταινες που μοιάζουν με ευλογιά στο δέρμα, πυρετό και πόνους στο σώμα.

«Χωρίς αυξημένη πρόσβαση σε εμβόλια, χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορούν να λάβουν προστασία από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 15 ετών», δήλωσε ο Τζάστιν Εγιόνγκ, επιδημιολογικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αντιπροσώπευαν το 56 % όλων των κρουσμάτων Mpox και το 79% όλων των θανάτων φέτος.

Την περασμένη Πέμπτη, η Σουηδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε κρούσμα μόλυνσης από την παραλλαγή 1β του ιού. Το μολυσμένο άτομο ήταν ένας ταξιδιώτης που επέστρεφε  από χώρα της Αφρικής που έχει πληγεί από την επιδημία Mpox.