Skip to main content

ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για τον ιό mpox- Ελπίδες για ισότιμη υγειονομική πρόσβαση

Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ κήρυξε την Τετάρτη παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για την mpox

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επρόκειτο να φιλοξενήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για να συζητήσει τρόπους διασφάλισης δίκαιης παγκόσμιας πρόσβασης σε εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια για τον ιό mpox, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος, καθώς η ιογενής λοίμωξη εξαπλώνεται σε μέρη της Αφρικής και πέραν αυτής.

Στη συνάντηση θα συμμετείχαν μέλη μιας ένωσης εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας που επέβλεψαν την παγκόσμια αντίδραση στο COVID-19 και περιλαμβάνουν παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων.

Θα συζητήσουν πώς θα διασφαλιστεί ότι οι αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID όσον αφορά τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ιατρικές θεραπείες, εξετάσεις και εμβόλια δεν θα επαναληφθούν με την επιδημία του ιού mpox, δήλωσε ο Ayoade Alakija, πρόεδρος της συνάντησης και ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ κήρυξε την Τετάρτη παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για την mpox μετά την εξάπλωση μιας τεράστιας επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε γειτονικές χώρες. Την Πέμπτη, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής που συνδέεται με την επιδημία.

«Αποτύχαμε στην πρόσβαση στο προϊόν την προηγούμενη φορά, αλλά πήραμε αυτά τα μαθήματα … και θα βεβαιωθώ ότι η ισότητα (ίση πρόσβαση) είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε (τώρα)», δήλωσε ο Alakija.

Κατά τη διάρκεια του COVID, πολλές χώρες με χαμηλά εισοδήματα έμειναν πίσω, καθώς οι χώρες με υψηλά εισοδήματα άρπαξαν ιατρικά εργαλεία για την καταπολέμηση του ιού, ιδίως εμβόλια. Η συμμαχία υπό την ηγεσία του ΠΟΥ είδε τελικά σχεδόν δύο δισεκατομμύρια εμβόλια, εκατοντάδες εκατομμύρια εξετάσεις και εκατοντάδες χιλιάδες θεραπείες να παραδίδονται παγκοσμίως.

Ο ιός Mpox κηρύχθηκε επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία το 2022 και η πρόσβαση ήταν και πάλι άνιση. Για παράδειγμα, τα εμβόλια ήταν ευρέως διαθέσιμα σε περιοχές όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στην Αφρική δύο χρόνια αργότερα, παρά τη σοβαρότητα των συνεχιζόμενων κρουσμάτων.

Πηγή: Reuters