Skip to main content

Τα εμβόλια για την mpox πρέπει να σταλούν στην Αφρική, δηλώνει Γερμανός λοιμωξιολόγος

REUTERS/Rebecca Noble/File Photo

Εντοπίστηκαν τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox στο Πακιστάν

Να αποσταλούν στην Αφρική τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων (mpox), ζήτησε σήμερα Γερμανός λοιμωξιολόγος, καθώς εκεί θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τη νόσο, ακόμη και μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος στην Ευρώπη.

«Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα διεθνώς χρειάζονται επειγόντως στην Αφρική, στις περιοχές όπου εξαπλώνεται τώρα ο ιός (…) έτσι ώστε όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανοσία», είπε ο Λέιφ Έρικ Ζάντερ, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Charite, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αύξησε νωρίτερα το βαθμό του κινδύνου για την mpox, μία ημέρα αφού επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε μια πρώτη μόλυνση με το νέο στέλεχος του ιού εκτός της αφρικανικής ηπείρου, στη Σουηδία.

Σχετικά μικρός ο κίνδυνος

Ο Ζάντερ είπε ότι ήταν «αναπόφευκτο» να εξαπλωθεί ο ιός αλλά σε αναπτυγμένες περιοχές, όπως στην Ευρώπη, ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός προς το παρόν.

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε από την προηγούμενη επιδημία το 2022, πολλές κοινότητες έχουν ευαισθητοποιηθεί. Γνωρίζουν την ασθένεια (…) επίσης κάναμε εκστρατείες εμβολιασμού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, έτσι μπορεί να υπάρξει κάποια προϋπάρχουσα ανοσία», είπε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποβάλλονται σε εξετάσεις όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, παντού στον κόσμο και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί το ξέσπασμα της ασθένειας στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην Αφρική, όπου πολλές περιοχές δεν διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.

Κρούσμα στο Πακιστάν

Τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox εντοπίστηκαν στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας στη βόρεια επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Πακιστάν είχε και στο παρελθόν κρούσματα της mpox, γνωστή και ως ευλογιά των πιθήκων. Δεν έχει γίνει σαφές ποιά παραλλαγή διαπιστώθηκε στους ασθενείς.

Δύο από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν mpox, δήλωσε ο Σαλίμ Χαν, ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Δείγματα από ένα τρίτο ασθενή εστάλησαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ για επιβεβαίωση, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως και οι τρεις ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα